Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaIZBORI 2021.IZBORI 2021 NLO je kroz aktivizam napravio dobar posao. No u politici...

IZBORI 2021 NLO je kroz aktivizam napravio dobar posao. No u politici im se uloženo ni blizu nije vratilo

Posljednja dva dana najviše se lome koplja oko stava NLO-a glede koaliranja. Ako je točno da NLO neće pristati na koaliranje, što su opetovano istaknuli jučer, onda se s razlogom nameće pitanje njihova uključivanja u politiku.

Jer u politički ring su se upravo i odlučili ući iz razloga što su, kako su tumačili, iscrpili sve demokratske alate u svrhu postizanja cilja zbog kojeg su osnovali udrugu UZOR Osejava. A to je, u prvom redu, zaštita Sv.Petra i Osejave od bilo kakve gradnje, što je sve, samo ne marginalno pitanje. Zelene politike koje su dovele do osnivanja NLO-a itekako su imale opravdane temelje, ne samo zbog toga što se radi o globalnom trendu, nego se lokalno javnost proteklih godina ozbiljno senzibilizirala za ekološka pitanja i marginaliziranje ovog pitanja malo kojem političkom akteru past će na pamet, koliko god držao da imamo prišnijih problema iz komunalne domene. Postalo je, naime, stvar političke korektnosti ne podcjenjivati ekološka pitanja i čak i oni najrigidniji po tom pitanju promislit će prije nego bubnu kako najprije trebamo asfaltirati cestu, a tek onda pričati o zaštiti nekakve park šume i njezinih borova od čijega zelenila većim civilizacijskim dosegom drže asfaltiranje prašnog makadama na periferiji.

Paradoks je taj da je upravo UZOR Osejava, kasnije NLO, sudjelovao u kreiranju javnog mnijenja koje je prije par godina bilo poprilično nezainteresirano i za zelene politike i za brigu oko plaža, da bi, na koncu, oni sami od toga, s obzirom na uloženo, najmanje profitirali. Prije svega, kampanja NLO-a traje praktički dvije godine, formalno se priprema od prošle godine kad su najavili svoj ulazak u politiku, a činjenica da su se baš njihovim članovima najviše bavile društvene mreže, barem u samom finišu, dovoljno govori o tome da su u njima vidjeli priličnu opasnost. U svjetlu toga, iako će NLO reći kako su zadovoljni ulaskom u Gradsko vijeće, dva mandata uistinu nisu uspjeh proporcionalan uloženom trudu i imidžu pomno stvaranom u javnosti, u kojoj je NLO percipiran kao ozbiljan sudionik izbora. Pa Hloverka Novak Srzić je s kampanjom čijeg se slogana i programa vjerojatno nitko niti ne sjeća, prije četiri godine osvojila jednak broj vijećničkih mjesta.

A drugo, postavlja se pitanje što sad s ta dva mandata ukoliko ne participiraju u vlasti? Gledajući kroz prizmu čiste politike, što je NLO postigao ako je i dalje oporba, osim što će kao vijećnici imati mogućnost postavljati i nametati pitanja, tražiti odgovore i ne dizati ruku za odluke koje drže lošima?

Ako zbilja ne pristaju na političku trgovinu, onda će NLO manje-više nastaviti raditi kao i do sada.  Napravili su dobar posao kad se radi o kreiranju javnog mnijenja po pitanju zelenih politika i potaknuli su građane da preispituju odluke vlasti, što je bio zahtjevan posao kad se radi o jednoj prilično indolentnoj Makarskoj. Naravno da su to mediji činili i ranije, kontinuirano i ustrajno, od trenutka kad je s pok.Anđelkom Ercegom, osnivačem i urednikom Makarske kronike 2002.godine, potpuno izmijenjena percepcija lokalnih medija, međutim, publika za takva pitanja bila je nažalost prilično malobrojna, a omasovljena je tek kasnije, kad su se neke stvari, spletom okolnosti, zakotrljale.

Osnaženi takvim feedbackom, uvjereni da će im se naklonost javnosti vratiti u obliku glasova, i sigurni da su građani siti establišmenta, NLO je krenuo u utrku za Gradsko vijeće i vlast, i sukladno samouvjerenom stavu, donio odluku da, budući utjelovljuju suprotnost od partijskih politika, s takvima niti neće u suradnju. Međutim, dogodilo se da načelna podrška nije preslikana na glasačke listiće, a dvije godine aktivizma pretočene u dva mandata nisu baš neka ohrabrujuća matematika. Imale bi drugačiju težinu da NLO raskrsti s aktivizmom i transformira se u nekog drugog pristajući na pravila politike. No, čak i uz posvećenost istim ciljevima, to s druge strane nosi druge rizike i de facto podrazumijeva političku trgovinu.

A NLO po svoj prilici drži da bi to ubilo esenciju njihova postojanja. Tako da, kad stvari pogledamo čisto matematički i čisto politički, moglo bi se reći da su baš oni najviše izgubili na ovim izborima. HDZ, istinabog, jest izgubio. No staromodni HDZ koji se nije u stanju reformirati i pažljivije slušati javnost ionako gubi posvuda.

Ivona Ćirak /foto O.F.

- Oglas -