Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaIZBORI 2021.IZBORI 2021 Kome će otići 1500 glasova nezavisnih kandidata, Brkanu ili Paunoviću?

IZBORI 2021 Kome će otići 1500 glasova nezavisnih kandidata, Brkanu ili Paunoviću?

U nedjelju, 30.svibnja, održat će se drugi krug lokalnih izbora na kojima će građani imati priliku glasovati za kandidate za gradonačelnika, odnosno za zamjenike. Za gradonačelnika Makarske se natječu Zoran Paunović (SDP), koji je dobio 2971 glas u prvom krugu, te Jure Brkan (HDZ) koji je dobio 1995 glasova. Kandidatkinja za zamjenicu na SDP-ovoj listi je Antonia Radić Brkan, a na HDZ-ovoj Marina Andačić Krivić.

U prvom je krugu 728 glasova dobila Ivana Miočević Franić (NLO), a kome će otići glasovi njenih birača, pod pretpostavkom da će izaći u drugi krug, u ovom je trenutku nepredvidivo jer NLO je na društvenim mrežama stavio znak jednakosti između dviju velikih stranaka, odnosno njihovih kandidata.

Stjepan Zelić je pak dobio solidnih 420 glasova, no možemo samo spekulirati kome će biti nakloniji Zelićevi birači, budući da se nositelj liste od prvog kruga nije oglasio na društvenim mrežama, niti se izjasnio oko koaliranja. Marko Pribisalić osvojio je pak 296 glasova. Nezavisni su osvojili skoro 1500 glasova i prilično je neizvjesno kome će otići njihovi glasovi, dakako ako izađu na birališta u drugom krugu.

Iako Brkana od Paunovića dijeli 1000 glasova, što se čini kao nepremostiv jaz, glasovi nezavisnih itekako su značajni i zato je drugi krug svojevrsna bitka za njih. Valja imati na umu i činjenicu da je glasovalo svega 44 posto birača u prvom krugu.

Inače, za usporedbu, 2017.godine glasovi koje su u prvom krugu dobili nezavisni kandidati bili su još značajniji. Hloverka Novak Srzić dobila je tad 1104 glasa, Siniša Srzić 524, a Ivan Šimić 497. Ukupno se radi o preko 2000 glasova koje je trebalo pridobiti u drugom krugu.

Ivona Ćirak /foto O. F.

- Oglas -