Utorak, 5 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaIzaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije posjetilo Petrinju: Makarska, Split, Imotski, Kaštela, Solin i...

Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije posjetilo Petrinju: Makarska, Split, Imotski, Kaštela, Solin i Podstrana obnovit će po jednu kuću u SMŽ

Na današnjem sastanku izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije i predstavnika Stožera za obnovu potresom pogođenih područja u Petrinji dogovoreno je da će Županija Splitsko-dalmatinska obnoviti Osnovnu školu Ivan Goran Kovačić dok će se gradovi Makarska, Split, Imotski, Kaštela i Solin te Općina Podstrana uključiti u obnovu po jedne kuće sukladno modelu koji će ponuditi Sisačko-moslavačka županija i novom zakonu o obnovi.

Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije predvodio je župan Blaženko Boban, a sastanku su nazočili i predstavnici Stožera za obnovu potresom pogođenih područja na čelu s potpredsjednikom Vlade RH Tomom Medvedom, predstavnici Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Grada Gline i Sisačko-moslavačke županije. Nakon sastanka sudionici su obišli i dio lokacija koje su najviše stradale u potresu.

– Poslije prvog inicijalnog sastanka i preuzimanja obveze obnove Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u mjestu Gora, mnoge kolege načelnici i gradonačelnici sa područja Splitsko-dalmatinske županije zvali su me kako bi se konkretno uključili u obnovu određenih objekata na potresom pogođenom području. Predložio sam da se nađemo ovdje u Petrinji na sastanku sa Stožerom kako bismo što konkretnije djelovali. Na današnjem sastanku razgovarali smo sa načelnikom stožera ministrom Medvedom koji nas je upoznao s radom nacionalnog stožera. Čekamo projektnu dokumentaciju i troškovnik za obnovu škole a dogovorili smo i obnovu pojedinih obiteljskih kuća. Ovo ljeto dogovoreno je da se u dva navrata po sedam dana 50 djece sa područja Sisačko-moslavačke županije ugosti u kampu Crvenog križa Splitsko-dalmatinske županije u Općini Okrug. Splitsko-dalmatinska županija organizirat će prijevoz i smještaj za djecu, izjavio je danas župan Blaženko Boban.

– Sa županom Splitsko-dalmatinske županije, gospodinom Blaženkom Bobanom i ostalim gradonačelnicima i načelnicima udružili smo se jer želimo pomoći ljudima u obnovi njihovih kuća na području Gline, Petrinje i Siska na način da se ta inicijativa realizira što prije i što učinkovitije. To je model koji nudi Sisačko-moslavačka županija, a sukladno novom zakonu o obnovi. Grad Makarska je u startu pomogao sa 150.000 kuna, danas smo potvrdili sudjelovanje u zajedničkom dogovoru za obnovu kuća, a odazvat ćemo se i svakom sljedećem pozivu bilo Vlade RH, resornog ministarstva ili Sisačko-moslavačke županije, komentirao je gradonačelnik Makarske Jure Brkan nakon današnjeg sastanka.
M.D.

- Oglas -