Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaMAKARSKAIZ ŽUPANIJE Tomislav Đonlić o srednjoj školi: Gradonačelnik treba riješiti vlasništvo, ali...

IZ ŽUPANIJE Tomislav Đonlić o srednjoj školi: Gradonačelnik treba riješiti vlasništvo, ali osim bacanja blata ne čini ništa!

Da Županija ne čini ništa po pitanju makarske srednje škole unatoč obećanjima, kazao je za naš portal gradonačelnik Zoran Paunović koji je iskazao nezadovoljstvo suradnjom s njima po pitanju srednjeg školstva i zdravstva. Međutim, Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje Splitsko dalmatinske županije tvrdi suprotno.

Veli kako makarski gradonačelnik ne čini ništa osim što – baca blato.

– Žalosno je što gradonačelnik govori o temi o kojoj, očito, ne zna. Naime, gradonačelnik i Grad Makarska nisu u stanju donijeti rješenje o utvrđivanju građevinske čestice kako bi se škola, nakon četrdeset godina, napokon mogla upisati u vlasništvo nad zgradom.

Županija prati potrebe srednjih škola u Makarskoj, a sve temeljem prijava po javnom pozivu. Prema tome, priča o zavjesama je besmislena i škola u okviru financijskog plana ima mogućnosti nabavljati i sitan inventar. Stvar je rukovođenja i ravnatelja te definiranih prioriteta, navodi Đonlić.

– Županija je osigurala sredstva školi za projekt obnove i spremna je aplicirati obnovu, ali treba najprije riješiti pitanje vlasništva, a po tom pitanju gradonačelnik, osim bacanja blata, ne čini ništa. Ukoliko se ne riješi vlasništvo tada nećemo moći prijaviti projekt, nego ćemo sami financirati obnovu jer nam je interes djece Makarskog primorja na prvom mjestu, a ne politiziranje, što je kod dotičnog gospodina slučaj, odgovorio je Đonlić na naš upit.

U upitu smo se zanimali za status vlasništva, te roka u kojemu namjeravaju krenuti s obnovom.

Nakon što nam je pročelnik odgovorio kako se financira temeljem javnog poziva, zanimalo nas je znači li to da ravnatelji nisu naveli sve potrebe ili da im nije sve odobreno, kao i koliko je novca izdvojeno za obje škole u tekućoj godini. Također smo pitali za pojašnjenje tvrdnje kako su spremni financirati obnovu škole ukoliko se ne riješe imovinsko pravni odnosi kao osnova za apliciranje na fondove.

Znači li to da Županija obećava financirati u cijelosti taj projekt?

Na potpitanja još nismo dobili odgovor, ali objavit ćemo ga kada ga dobijemo od pročelnika Đonlića.

Neslužbeno doznajemo da priča o financiranju od strane Županije postoji od ranije, no da se pokušalo riješiti financijsku konstrukciju preko fondova. No očito vlada uvjerenje da to nije toliko – hitno.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

- Oglas -