Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKineska studija upozorava na novi potencijalno pandemijski virus

Kineska studija upozorava na novi potencijalno pandemijski virus

Novi virus gripe otkriven među svinjama u Kini postao je zarazniji za ljudsku vrstu i treba ga pozorno i izbliza pratiti kako ne bi postao potencijalno “pandemijski virus”, zaključak je najnovije kineske studije, premda stručnjaci ističu da zasad ne postoji neposredna opasnost od njega.

Grupa kineskih istraživača proučila je viruse gripe uočene među svinjama od 2011. do 2018. te je otkrila “G4” soj H1N1, koji posjeduje “sve bitne karakteristike potencijalno pandemijskog virusa”, stoji u dokumentu objavljenom u stručnome američkom časopisu, Zborniku radova Nacionalne akademije znanosti (PNAS).

U krvi radnika na kineskoj farmi svinja otkrivena je povišena razina virusa, kažu autori te dodaju da je iznimno važno “izbliza pratiti razvoj događaja među ljudskom populacijom, posebice među radnicima u svinjarskoj industriji”.

Autori studije ukazuju na opasnosti od virusa koji uspijevaju prijeći sa životinja na ljude, osobito u gusto naseljenim područjima Kine, gdje u neposrednoj blizini farmi, uzgajališta, klaonica i mokrih tržnica žive milijuni stanovnika.

Vjeruje se da je aktualni novi koronavirus potekao od šišmiša na jugozapadu Kine te da se na ljude vjerojatno prenio putem mokre tržnice u Wuhanu, gradu u kojemu je prvi put detektiran.

“Kina pozorno prati razvoj događaja. Poduzet ćemo sve potrebne mjere kako bismo spriječili širenje zaraze ili epidemiju bilo kojeg virusa”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian na konferenciji za novinare u utorak.

U studiji objavljenoj u PNAS-u se ističe da je organizam svinja idealno mjesto za razvoj brojnih pandemijskih virusa gripe te se poziva na “sustavan nadzor” problema.

Kina je godine 2009. pravodobno poduzela korake da bi se spriječilo širenje ptičje gripe H1N1, ograničivši dolazne letove iz zemalja pogođenih virusom, a deseci tisuća stanovnika bili su u karanteni. .

Novootkriveni virus je rekombinacija varijante H1N1 iz 2009. i nekoć prevladavajućeg soja koji je otkriven među svinjama.

No premda je virus u stanju zaraziti i ljude, nema neposredne opasnosti od izbijanja nove pandemije, rekao je Carl Bergstrom, biolog sa Sveučilišta u Washingtonu.

“Nema dokaza da ‘G4’ kruži među ljudima, unatoč tomu što su mu masovno izloženi već pet godina”, tvitao je znanstvenik. “To je ključan podatak koji trebamo imati na umu.

Hina / Photo by Lauren McConachie on Unsplash

 

- Oglas -