Ponedjeljak, 15 travnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOIZ POČETKA Ide natječaj za energetsku obnovu Ville Irene, cijena samo za...

IZ POČETKA Ide natječaj za energetsku obnovu Ville Irene, cijena samo za tu fazu skočila za preko pola milijuna kuna

U veljači je raspisan natječaj za energetsku obnovu Ville Irene, a procijenjena ukupna vrijednost iznosi 297,109 tisuća eura plus PDV, što u kunama iznosi cca 2,6 milijuna kuna. Podsjetimo, inače, da je ovaj postupak pokrenut još 2020. godine, dakle skoro tri godine, te je izabran i izvođač, tvrtka Jukić DAM. Tada se radilo o vrijednosti od 1,8 milijun kuna plus PDV, što je oko 570 tisuća manje nego će to Grad stajati danas. Porast cijena nije neobičan jer su troškovi rapidno i ponegdje višestruko skočili, ali je problem u tome što je javna nabava pokrenuta u drugoj polovici veljače te je teško očekivati potpisivanje ugovora prije travnja.

S obzirom da je procijenjeno trajanje radova oko 90 dana, teško je očekivati da će se s radovima realno krenuti prije jeseni, jer si gradska vlast teško može dozvoliti izvođenje radova po ljeti, iako po Odluci o zabrani izvođenja građevinskih radova to čak i smiju jer je riječ o javnim radovima. Međutim, prošli su put, u travnju 2022.godine, naredili uklanjanje skele i obustavili radove zbog početka turističke sezone, pa vjerojatno neće startati znajući da će s radovima ući u ljeto.

Drugi je problem u tome što su izgubljene dvije godine. Iako je gradska vlast, točnije, zamjenica gradonačelnika Antonia Radić Brkan tvrdila kako je početak sezone razlog za obustavu radova i uklanjanje skele, kasnije se ispostavilo, što su i sami priznali, da je značajniji razlog bio taj da im se nije svidjela ideja prethodnika te da je u Villi Ireni neprimjereno, zbog vremenskih uvjeta odnosno posolice, držati stalni postav. Naručuju kulturnu strategiju, koja se i prezentira prije pola godine, a cilj izrade kulturne strategije bio je doći do najboljeg rješenja za sve lokacije kulturne namjene, pa tako i Villu Irenu. I evo, 17.veljače je objavljena javna nabava za energetsku obnovu.

Više o ovom projektu pokušali smo doznati iz gradske uprave. Upit smo poslali na adresu zamjenice Radić Brkan, gradonačelnika Zorana Paunovića i Ivane Pleić, više stručne suradnice.Konkretno smo se zanimali imaju li izvedbeni projekt, te iz kojih će se sredstava financirati projekt.

Podsjetimo, naime, da je prošli projekt bio težak 2,5 milijuna kuna od čega je 864 tisuća kuna bilo iz Fonda za energetsku učinkovitost. Ostatak je bio osiguran sredstvima iz gradskog proračuna. Sada je u proračunu ostavljeno 530 tisuća eura za ovaj projekt, s tim da se navodi kako je 410 tisuća eura od prihoda od komunalne naknade. Ostalo potpada pod “ostale pomoći”. Kako bilo, ukupni iznos u kunama se penje na skoro 4 milijuna kuna, s tim da se očito i dalje računa na novac iz fonda.

Valja podsjetiti i na sporenje oko tematike. U prostoru Ville Irene trebali su biti izloženi eksponati nađeni na Sv.Petru, a bilo je riječi i o pomorskom muzeju. Aktualna vlast u Villi Ireni pak preferira povremene postave.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -