Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAIZ ODJELA ZA KOMUNALNO I PROMETNO REDARSTVO Čipiranje pasa na području Makarske

IZ ODJELA ZA KOMUNALNO I PROMETNO REDARSTVO Čipiranje pasa na području Makarske

Kako je objavio Grad Makarska, obavještavaju se građani kako je mikročipiranje pasa zakonska obveza utvrđena Zakonom o veterinarstvu (NN 82/13, 148/13, 115/18 ) kojim je u članku 45. propisano da svi psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 90 dana od dana štenjenja te upisani u Upisnik kućnih ljubimaca koji vodi Ministarstvo, a temeljem članka 162. predviđene su novčane kazne za pravne i fizičke osobe koje ne postupe po navedenoj obvezi.

Komunalno redarstvo Grada Makarske vrši nadzor provedbe obaveznog mikročipiranja pasa kod posjednika pasa čiji psi nisu upisani u Upisnik kućnih ljubimaca.
Nadzorom mikročipiranja osigurava se kontrola pasa te samim time podizanje svijesti javnosti o odgovornom posjedovanju životinja čime se dovodi do smanjenju broja napuštenih kućnih ljubimaca i potreba za njihovima smještajem u skloništa za životinje.

Označavanje pasa mikročipom može imati više koristi. Brojne su vezane uz brzu i laku jedinstvenu identifikaciju psa koja omogućava npr. vraćanje izgubljenog psa vlasniku.
Za sve dodatne informacije građani se mogu javiti komunalnom redarstvu putem e-maila: komunalno.redarstvo@makarska.hr ili pozivom na besplatni broj 08000112.
R.I.

- Oglas -