Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKŽivotIZ LANTERNE Održano predavanje Zašto usamljenost boli

IZ LANTERNE Održano predavanje Zašto usamljenost boli

Savjetovalište Lanterna je jučer organiziralo predavanje Zašto usamljenost boli? Predavanje je, putem Zoom aplikacije, održala dr. Asja Palinić Cvitanović, spec. šk. medicine i psihoterapeutkinja.

Jedno izuzetno vrijedno i korisno predavanje koje progovara o problemu usamljenosti, problemu koji je najizraženiji kod ljudi upravo u ovo predblagdansko doba kada je naglasak upravo na sreći, zajedništvu, obitelji.

Dr. Palinić Cvitanović daje jedan vrlo optimističan osvrt na čovjeka i na problem usamljenosti koji je u suštini naš osobni doživljaj kako nas samih u odnosu na druge tako i drugih osoba s kojima smo u svakodnevnom odnosu. Kakogod, poruka predavanja bi svakako bila da je rad na sebi moguć i da svaka osoba ima sposobnosti i vještine (u skladu sa svojim kapacitetom) da učini svoj život barem malo sretnijim i zadovoljnijim nego je to bio do sada. Često je teško da takve promjene osoba napravi sama te je iz tog razloga ponekad potrebno potražiti pomoć stručnjaka – savjetovatelja ili psihoterapeuta.

Dr. Palinić Cvitanović je govorila o tome da su u pozadini naših nezadovoljstava i nesretnosti uvijek u osnovi naša nerealna očekivanja od sebe i drugih. Objasnila je razliku između uvjerenja koje kontrolira zadovoljna i nezadovoljna osoba. Nezadovoljna osoba je uglavnom fokusirana na pokušaj promjene tuđeg ponašanja te time još više produbljuje svoju frustraciju i nesretnost. Zadovoljna osoba, s druge strane, usklađuje svoje ponašanje s okolnostima, unaprjeđuje odnos s drugom osobom, zauzima se za vlastiti smisao te tako snižava frustraciju. Uvjerenje koje razvija nesretna osoba je plodno tlo za razvitak dugotrajnog nezadovoljstva i frustracije, koje vremenom slabi naš imunitet, a što u konačnici vodi do narušavanja našeg i tjelesnog i mentalnog zdravlja.

Kao važan zaključak ovog predavanja je to da percepcija usamljenosti nije posljedica nego uzrok emocionalnog poremećaja te da su privrženost i zajedništvo s drugim ljudima jedina mogućnost dugotrajnog kvalitetnog ostvarenja u važnim životnim ulogama.

Predavanje je dio Lanterninog trogodišnjeg programa Zajedno smo jači, koji se provodi uz podršku Ministarstva zdravstva. Projekt je namijenjen osobama sa zdravstvenim teškoćama s ciljem unaprjeđenja kako tjelesnog tako i mentalnog zdravlja.

Ukoliko ste osoba koja se suočava s ovakvim ili sličnim problemima obratite nam se slobodno u Savjetovalište Lanterna gdje možete dobiti stručnu, a besplatnu savjetodavnu i terapijsku pomoć – poručuju iz Lanterne.
MD/foto: pexels/ilustracija

- Oglas -