Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024
NaslovnicaMAKARSKAIz izvješća gradonačelnika: Morat ćemo se prilagoditi zaista teškim promjenama ako želimo...

Iz izvješća gradonačelnika: Morat ćemo se prilagoditi zaista teškim promjenama ako želimo dobro svojoj djeci

Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća grada Makarske naći će se i polugodišnje izvješće gradonačelnika za period od srpnja do prosinca, koji se po gradskom statutu trebao podnijeti do kraja ožujka. Izvješće Zorana Paunovića je prilično detaljno, ali i emotivno te i dalje prilično okrenuto kritici prethodnika koji su, kako navodi gradonačelnik, ostavili iza sebe sveopću neorganiziranost. Svoje izvješće štoviše započinje podsjećanjem na lokalne izbore i famoznu 7-minutnu primopredaju vlasti.

– Tada nam nije dostavljena dokumentacija ili izvještaj iz kojeg bi se vidjelo koji su projekti završeni, koji su u tijeku a koji bi trebali započeti uskoro, stoji u izvješću.

Unatoč tome što je bilo vremena za prikupiti informacije o projektima, u kasnijem dijelu izvješća vidi se da je odrađen uistinu iznimno mali broj infrastrukturnih projekata.

Tako se Paunović prisjeća rušenja pozornice na Zelenki, ističe uvođenje digitalnog bankarstva, digitalizaciju sjednica Gradskog vijeća, preustroj gradske uprave…

Kao dokaz da je stara gradska uprava bila neefikasna navode “dva problema stara 20 godina koje smo drugačijim pristupom i boljom organizacijom svih nadležnih službi riješili u prvih nekoliko mjeseci”.

To je bivše odmaralište Pale Jahorina koji je saniran i zatvoren, te uklonjeni ilegalni objekt na Sv.Petru. Pod naslijeđenim problemima Paunović navodi i gradsku tržnicu.

U dijelu o zdravstvu gradonačelnik podsjeća na pregovore sa specijalistima i dolazak kardiologa, te se dalje osvrće na stipendije za studente s Medicinskog fakulteta kao i na novac za specijalizacije (manje od 50 tisuća kuna).

Navedeno je participativno budžetiranje iako nije poznato što se od usvojenih projekata realizira, a nadalje Paunović podsjeća na osnivanje Lokalne akcijske grupe u ribarstvu Bura te osnivanje Zelenog ureda.

– Pred njima je zahtjevan zadatak izrade katastra zelenih površina i smjernica gospodarenja istima na kojem se nije radilo zadnjih 30 godina. Naime već od starta je uočeno da se odsjek za hortikulturu Pogona susreće sa organizacijsko materijalnim problemima, a o borovima na plaži se u većem dijelu neadekvatno brinulo. Istovremeno smo odmah započeli s radnjama vezanim za izradu Akcijskog plana održivog razvoja – SECAP-a, navodi dalje.

Nadalje gradonačelnik izvještava o socijalnim mjerama, podizanjem plaće djelatnicima Dječjeg vrtića, povećanju plaće asistentima u nastavi…

– Od samog početka mandata, svjesni da je stanje u prostoru jedan od gorućih problema našeg grada, u njihovo rješavanje krenuli smo u suradnji sa strukom – Društvom arhitekata Split(DAS).  Pokrenuta je procedura izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Makarske s ciljem zaustavljanja prekomjerne stambene izgradnje i postupak stavljanja UPU Platno izvan snage. Također u samo šest mjeseci obavljene su opsežne pripreme za donošenje dvaju važnih dokumenta koji će promijeniti vizuru grada Makarske – pripremama za raspisivanje međunarodnog natječaja za uređenje Peškere te donošenje Odluke o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme na području kulturno-povijesne cjeline grada Makarske, stoji u raportu u kojem se dalje osvrće na sport.

Završava s kulturom kao velikim kapitalom.

Makarska je grad bogat kulturnom baštinom koja proteklih godina nije bila u funkciji ni građana ni turista. Makarska ima veliki potencijal za razvoj kulturnog turizma koji može uvelike doprinijeti produljenju turističke sezone. U suradnji sa strukom i lokalnim dionicima započeli smo s radionicama a konačni cilj je izrada strateškog plana kulturnog turizma, navodi dalje.

Za kraj je gradonačelnik istaknuo kako je prvih šest mjeseci bilo razdoblje intenzivno i izazovno.

– Iako je vjerojatno bilo i pogrešaka, vjerujem da sam se spješno približio našim građanima kojih sam osobno njih  258 primio na razgovor u tom periodu. Istovremeno razvili smo suradnju i s lokalnom zajednicom, državnim službama, vjerskim zajednicama te s mnogobrojnim stručnjacima iz različitih područja djelovanja koji će u sljedećem razdoblju implementirati svoje znanje u projekte u interesu našeg grada, tvrdi Paunović.

Završava s tvrdnjom da se nalazimo na prekretnici, gdje se odlučuje sudbina i budućnost našeg grada. – Ako želimo bolji i kvalitetniji smjer razvoja, ako želimo ostaviti bolje i sigurnije okruženje našoj djeci, onda ćemo se morati prilagoditi, za neke od nas, zaista teškim promjenama, poručio je za kraj istaknuvši kako su takve promjene nužne.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

 

 

 

 

 

- Oglas -