Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaIvana Pavić Šimetin: Broj novooboljelih pokazuje da još nemamo širenje omikron-varijante

Ivana Pavić Šimetin: Broj novooboljelih pokazuje da još nemamo širenje omikron-varijante

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin komentirala je u HTV-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” jučerašnje izmijenjene preporuke HZJZ-a koje se odnose na kontakte oboljelih od omikron-varijante koronavirusa. Istaknula je da je trenutačno najvažnije spriječiti, odnosno usporiti ulazak omikron-varijante u Hrvatsku i širenje te da je karantena za sve, neovisno o cijepnom statusu, upravo imala to za cilj. S novim saznanjima HZJZ je promijenio preporuku.

– Sada ima dovoljno dokaza da se zna da cijepljenje “booster” dozom, kao i preboljenje i nakon toga cijepljenje s dvije doze te preboljenje unutar 90 dana, vrlo efikasno štiti od omikron-varijante. Zbog toga su te osobe, dakle one koje su primile “booster” dozu, cijepljene s dvije doze i prethodno su preboljele COVID te osobe koje su preboljele COVID unutar 90 dana – zaštićene u velikom broju od omikron-varijante. Te su osobe sada oslobođene karantene u slučaju kontakta s osobom koja je bila pozitivna na omikron-varijantu ili je visoka sumnja da bi mogla biti pozitivna, kazala je Pavić Šimetin.

Naglasila je da se omikron-varijanta brže širi od delta-varijante i da je zaraznija.

– To znamo po tome što je u nekim državama već prevladala u odnosu na delta-varijantu. Imamo sreću u Hrvatskoj, a posljedica je stroge mjere vezane uz karantenu, da imamo malo slučajeva omikron-varijante. Potvrđeno je 8 slučajeva, a 13 je visoko suspektnih. Svi su u izolaciji, a njihovi kontakti su u samoizolaciji. Nemamo još širenje omikron-varijante, a to se vidi indirektno iz broja novooboljelih. Ako gledamo na tjednoj ili dvotjednoj razini, još uvijek imamo smanjenje u odnosu na prethodne tjedne, dodaje Pavić Šimetin.

Govoreći o potrebi testiranja kazala je da osoba koja je razvila znakove bolesti odmah se treba javiti liječniku obiteljske medicine kako bi dobila uputnicu i testirala se.

Uoči novogodišnjih praznika savjetovala je građanima da izbjegavaju velika okupljanja.

– Ako se družite, to neka bude s osobama s kojima se inače družite, s kojima dijelite kućanstvo. Poseban oprez treba biti prema osobama starije životne dobi i onima koji su bolesni, posebno ako su imunokompromitirani. Ako dolazite takvim osobama u posjet, trebate imati zaštitnu masku i držati distancu, poručila je Pavić Šimetin.

MD/foto: screenshot/HRT

- Oglas -