Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAIvan Siciliani, ravnatelj kULTRE: Makarska je glazbeni grad i tako ju treba...

Ivan Siciliani, ravnatelj kULTRE: Makarska je glazbeni grad i tako ju treba i brendirati

U tijeku je kULTRA, festival glazbe koji završava sutra, te je tijekom prethodnih dana ponudio bogati sadržaj, kako za domaću publiku, tako i goste, a kroz edukacije i za one najmlađe. Otvoren je koncertom mladih afirmiranih makarskih glazbenika, a zatvara ga koncert Festivalskog gudačkog orkestra kULTRA koji pod vodstvom dirigenta Mara Rice okuplja nove generacije orkestralnih glazbenika cijele Hrvatske.

Zanimljivost festivala je činjenica da na jednom mjestu okuplja sve generacije umjetničkog duha, premda će Ivan Siciliani, ravnatelj festivala, kazati kako im je cilj što se više fokusirati na mlade. Publiku srednje dobi su već “dobili”, oni su vjerna publika, a ne manjka ni oduševljenih turista koji po procjeni ravnatelja festivala čine barem 40 posto audiotorija.

Druga zanimljivost festivala je činjenica da se ipak ne radi samo o auditoriju; svaku koncertnu izvedbu prate izložbe makarskih umjetnika. A treće, zadnje no nipošto najmanje bitno, sadržaj festivala također čine i edukacijske radionice koje pod vodstvom glazbene pedagoginje Ane Čorić spajaju djecu, učenike osnovnih, srednjih i glazbenih škola s atraktivnim glazbenim sadržajima. I tu je odaziv bio izvrstan.

Siciliani će reći kako publiku zrelih godina već imaju, no jasno mu je da je malo teže pridobiti one u dobi od 25 do 40 godina, pa su dosta energije uložili u djecu i mlade. Da straha za Makarsku nema, pokazuje ne samo odlična posjećenost nego i uvodni koncert na kojemu su briljirala “makarska dica”; oni su potvrdili tezu da je Makarska glazbeno istovremeno i jak i osjetljiv grad.

S ravnateljem smo porazgovarali o tijeku festivala i prvim dojmovima, ali i općenito o festivalima i kulturi u Makarskoj.

– Odaziv je savršen, po meni i bolji nego prošle godine, to definitivno mogu reći nakon prva dva koncerta. Zadržali smo isti koncept s izložbama makarskih likovnih umjetnika, koncerti se i dalje održavaju u Katedrali Sv. Marka, no nažalost, zbog inflacije i poskupljenja koji su utjecali na naš budžet, ne možemo imati veliki orkestar. Financijski raspolažemo s istim sredstvima, no kako je sve poskupjelo, morali smo negdje “rezati”, kazao nam je Siciliani.

Ove godine imaju i gudački kvartet koji radi promociju, svirajući i na Skywalku i ispred katedrale, a dodatna se atraktivnost postiže izloženim slikama makarskih umjetnika.

Na pitanje je li im netko, pri prvom spomenu na prvo izdanje festivala, rekao da su prilično ambiciozni, rezolutno odvraća s: nipošto!

– Svi su nas zaista odmah podržali, a prošle zime često smo čuli pitanja što spremamo za ovu godinu. Lani smo napravili možda i prevelik korak, doveli smo Radojku Šverko, Luciana Batinića…, kazat će ravnatelj festivala nasmijavši se na naš komentar kako su već prve godine podigli ljestvicu visoko.

Ima li Makarska nekakvu glazbenu povijest, tradiciju pa i educiranost zbog koje je glazba čvrsto ukorijenjena?

foto: kULTRA

– Makarska je definitivno jedan glazbeni grad. To mogu reći pogotovo nakon koncerta mladih Makarana s kojima smo otvorili festival. Taj nivo sviranja, muzikalnosti i tehnike uistinu me ugodno iznenadio. Nastupali su Dora Jana Klarić, Ivana Perić, Ivan Grmoja i Lea Gojak i zbilja se vidi veliki pomak u posljednjih 5,6 godina općenito, kako po pitanju shvaćanja glazbe, tako i tehničke spretnosti i ozbiljnosti, kazao je Siciliani.

Bi li se Makarska mogla brendirati kao grad glazbenika ili glazbe?

– Ja mislim da treba. Imamo puno vrhunskih glazbenika, tako da zašto ne. Samo treba vidjeti u kojem bi se smjeru išlo, bi li se išlo na veću brojnost festivala ili bi neka krovna institucija koordinirala postojeće i možda nekako povećati ukupno trajanje. Imamo sad festival mladih u rujnu, imamo Metno, Makarska jazz festival, kULTRU, samo treba stvoriti sinergiju te poraditi na kontinuitetu, a možda i uključiti neke nove lokacije poput podbiokovskih sela kao što je Kotišina, za kraj će naš sugovornik.

Inače, za finale, 2. rujna, predviđen je nastup Komornog gudačkog orkestra pod ravnanjem Mara Rice, s početkom u 21 sat u Katedrali sv. Marka, a pratit će ga izložba “Ljeto uličnog slikara” Igora Dragičevića Ivanova. Večeras pak nastupa Ivan Horvatić na klaviru te će izlagati Makarski umjetnici za Udrugu Sunce.

Ivona Ćirak/ foto: O.Franić

- Oglas -