Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaItalija i Britanija istražuju moguću vezu covida-19 i rijetke dječje bolesti

Italija i Britanija istražuju moguću vezu covida-19 i rijetke dječje bolesti

Talijanski i britanski liječnici istražuju moguću vezu između pandemije koronavirusa i teške upalne bolesti djece koja dolaze u bolnice s visokom temperaturom i otečenim arterijama.natečenim

Liječnici na sjeveru Italije, jednom od najvećih svjetskih žarišta covida-19, prijavili su neuobičajeno velik broj djece mlađe od devet godina s teškim oblicima rijetke bolesti Kawasaki, puno češće u Aziji.

Slično su uočili i liječnici u Velikoj Britaniji, pa je ministar zdravstva Matt Hancock na konferenciji za novinare u ponedjeljak rekao da je “jako zabrinut” i da stručnjaci to pitanje pomno analiziraju.

Bolest Kawasaki, čiji je uzrok nepoznat, pogađa djecu ispod pet godina i izaziva visoku temperaturu, osip, otečene limfne čvorove i u teškim slučajevima upalu srčanih arterija.

U bolnicu u Bergamu stiglo je protekloga mjeseca više od 20 djece s teškim vaskularnim upalama, šest puta više nego u godinu dana, rekao je dječji kardiolog Matteo Ciuffreda.

Dodao je da je samo nekoliko njih bilo pozitivno na koronavirus i da su mu se sa sličnim slučajevima javili kolege iz Madrida i Lisabona.

Pozvao je liječnike da dokumentiraju svaki takav slučaj kako bi se utvrdilo ima li veze između bolesti Kawasaki i covida-19 i najavio da će svoja saznanja objaviti u znanstvenom časopisu. Hina/Reuters foto Pixabay

- Oglas -