Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOISTRAŽIVANJE MEĐU PUTNICIMA Čak 90 posto planira opet u Hrvatsku. Makarani su...

ISTRAŽIVANJE MEĐU PUTNICIMA Čak 90 posto planira opet u Hrvatsku. Makarani su im među najljubaznijima, a žele i bolje opcije prijevoza za Bašku Vodu

Platforma za prodaju autobusnih i trajektnih karata GetByFerry.com i GetByBus.com, sa sjedištem u Splitu, i ove je godine provela veliko istraživanje, pozvavši preko 500.000 putnika da sudjeluju u anketi o zadovoljstvu boravka u Hrvatskoj. Njihova lanjska anketa predvidjela je rekordnu turističku sezonu za 2023..godinu, a prema najnovijim podacima se čini da nas i dalje čekaju pozitivni trendovi.

Naime, rezultati njihovog istraživanja govore da 90% gostiju planira opet doći u Hrvatsku, 96% gostiju bi preporučilo Hrvatsku kao destinaciju za odmor a 95% gostiju je izjavilo da se osjeća iznimno sigurno. Dio ovog opširnog istraživanja prenosimo u nastavku.

Kako smo proveli istraživanje?
– Istraživanje smo proveli kao i prošle godine. Držali smo se sličnih premisa kako bi naši zaključci bili značajni. Pozvali smo više od 500,000 naših putnika da sudjeluju u anketi koja je ispitivala zadovoljstvo putnika s odmorom u Hrvatskoj. Putnici su prvo odgovarali na opća pitanja poput načina dolaska, broja noćenja i razloga posjeta. Zatim su odgovarali na pitanja o gradovima i mjestima koja su posjetili. Ocijenilii su ih u kategorijama poput općeg zadovoljstva, gastronomske, kulturne, zabavne i druge turističke ponude. Osim gradova, putnici su ocjenjivali i nacionalne parkove, odnosno njihove prirodne ljepote, cijene ulaznica, održavanje i druge aspektenavode u uvodnom dijelu autori istraživanja.

Čak 90% posjetitelja planira povratak u Hrvatsku, a svi ju preporučuju prijateljima
Ove godine čak 96% posjetitelja kaže da bi Hrvatsku preporučili prijateljima, što je porast od 5 postotnih poena u odnosu na prošlu godinu, gdje ih je bilo 91%.

Više od 50% posjetitelja ostaje u Hrvatskoj barem tjedan dana
Rezultati su pokazali kako se 41% gostiju u Hrvatskoj zadržava do 7 dana, dok čak 59% bira provesti tjedan dana ili više. Od ukupnog broja duljeg boravka, 2 tjedna ili dulje u Hrvatskoj provodi čak 30% posjetitelja.

Trećina posjetitelja Hrvatske su mladi
Čak 31% naših posjetitelja pripada dobnoj skupini od 18 do 34 godine. Hrvatska je već neko vrijeme prepoznata kao party destinacija pa nas ove brojke ne iznenađuju. Ono što iznenađuje je demografska slika naših putnika koja se u odnosu na prošlu godinu nešto promijenila. Najmanji broj posjetitelja prema našem istraživanju pripada dobnoj skupini 18-24 i 65+, dok su prošle godine to bile dobne skupine 35-44 i 65+. Uz to, smanjio se i postotak putnika dobne skupine 25-34, koja ove godine broji 18% posjetitelja, dok je prošle godine to bilo 27% posjetitelja.

Razlozi tome mogu biti brojni, a jedan od njih bi svakako mogao biti visoka stopa inflacije od trenutka uvođenja eura. S druge strane, dobna skupina koja nas je ove godine najviše posjećivala je ona u rasponu 45-64 godine, s čak 41% posjetitelja. Prošle godine, postotak za istu dobnu skupinu iznosio je 37%. Je li razlog tome veća kupovna moć, dalo bi se istražiti.

 

Ljepote Hrvatske posjetitelji najčešće istražuju – sami
Hrvatska je i dalje izuzetno popularna među solo putnicima. Konkretno, čak 30% posjetitelja navelo je da su u Hrvatsku putovali sami, što je gotovo isti rezultat kao prošle godine. Međutim, kada govorimo s kime su putnici posjećivali Hrvatsku, slika se blago promijenila. Partneri i obitelj su i dalje vodeća pratnja naših putnika, a ove godine njihova zastupljenost je skočila na 52%.S druge strane, nešto se smanjio broj posjetitelja koji su nas posjetili u društvu prijatelja. Ove godine ih je ukupno 16%, dok ih je prošle godine bilo 22%.Moglo bi se reći da postoji korelacija između dobi putnika i odabira suputnika. Točnije, mlađi putnici češće će putovati s prijateljima, dok će oni nešto stariji odmor radije provesti s partnerom ili obitelji.

Odmor i relaksacija su i dalje glavni razlozi za posjet Hrvatskoj
Gotovo trećina putnika odgovorila je kako su se odlučili za posjet Hrvatskoj zbog odmora i relaksacije. Iako je to i dalje najčešći razlog, ovaj postotak se smanjio za 13 postotnih poena u odnosu na prošlu godinu. Ipak, pridodamo li tome razgledavanje, zabavu i kulturu koji su sljedeći najzastupljeniji razlozi dolaska putnika, i ove godine možemo zaključiti da preko 80% posjetitelja bira Hrvatsku u svrhu opuštajućeg ljetnog odmora.
Ostali, manje zastupljeni razlozi zauzimaju oko 20%, a u to spadaju obiteljski, sportski, poslovni, zdravstveni i drugi razlozi posjete.

Što je posjetitelje najviše oduševilo u Hrvatskoj – Top 5 najposjećenijih gradova
Od brojnih gradova i otoka koje su putnici posjetili ovog ljeta najviše se istaknulo 5 gradova. Najposjećeniji bio je Split, a slijede ga Dubrovnik, Zagreb, Zadar, te na kraju grad Hvar. Svaki od njih je jedinstven, pa tako i njihova ponuda. Posjetitelji su gradove ocjenjivali u raznim kategorijama poput općeg zadovoljstva, gastronomske, kulturne, zabavne i druge turističke ponude, a u nastavku otkrivamo tko je odnio titulu prvaka za koju kategoriju.

 

Čak 90% posjetitelja planira povratak u Hrvatsku, a svi ju preporučuju prijateljima
Čak 90% posjetitelja izjasnilo se da se namjerava vratiti u Hrvatsku, što je 1 postotni poen više, u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, gdje je ta brojka bila 89%.

Je li kvaliteta usluga popratila porast cijena u sezoni 2023.?
Sezona 2023. prva je u kojoj kao valutu nismo koristili kune. Uvođenjem eura porasle su i cijene u Hrvatskoj, pa se postavlja pitanje – je li porasla i kvaliteta usluga koje nudimo?
Što se tiče najposjećenijih gradova, Zagreb se dokazao kao grad s najboljim omjerom cijene i kvalitete smještaja, a Zadar je posjetitelje oduševio izborom restorana i cijenama hrane. Uz najposjećenije gradove, svojom ponudom istaklo se i nekoliko manjih gradova.
Po pitanju smještaja, Malinska, Baška i Murter ocijenjeni su čistom peticom za kvalitetu smještaja. Štoviše, Malinska je jednako ocijenjena i za cijenu smještaja! Visoke ocjene dobili su i Baška i Murter s čak 90% i 87% zadovoljnih posjetitelja.

U kategoriji restorana i njihovih cijena, očekivanja posjetitelja najviše su ispunili Baška i Poreč s visokim ocjenama i za ponudu i cijene restorana.S druge strane, na dnu liste našao se Ston gdje je tek oko 60% **ispitanika reklo da je zadovoljno **cijenama u restoranu, a oko 70% bilo je zadovoljno samim izborom restorana. Ponudu smještaja posjetitelji su najniže ocijenili u Starom Gradu na Hvaru te Skradinu.

Hrvatsku iznadprosječno sigurnom zemljom smatra više od 96% posjetitelja
Kao mala zemlja s relativno malim gradovima u usporedbi s europskim metropolama, Hrvatska je poprilično sigurna zemlja. Prema rezultatima našeg istraživanja čak 96% posjetitelja ocijenilo je Hrvatsku s čistom peticom, što je za 13 postotnih poena više u odnosu na prošlu godinu, kada ih je 83% ocijenilo Hrvatsku kao izrazito sigurnom.
Ipak, nekoliko gradova se posebno istaknulo, a to su Primošten, Rovinj i Krk.S obzirom da su prošle godine ovu titulu nosili gradovi Opatija, Stari Grad i Rovinj, može se zaključiti kako se posjetitelji osjećaju nešto sigurnijima u manjim gradovima u Hrvatskoj.

Gdje su bolje plaže – na otocima ili na obali?
Posjetitelji su izabrali – plaže na otocima su bolje! A najbolje ocijenjene su one na otoku Krku, s Malinskom i Baškom pri samom vrhu. Slijede ih plaže otoka Raba i Lošinja te Brača i Korčule

Je li tajna u ljepoti ili miru kojeg pružaju, teško je reći. No istraživanje nam je potvrdilo da su otočke plaže svakako čišće. Osim što su plaže na otocima općenito bolje ocijenjene, i sveukupna čistoća otoka ocijenjena je višim ocjenama nego čistoća gradova.

foto: Goran Morović

Gdje su najbolji provodi, a gdje su najzanimljivije atrakcije?
Pitali smo posjetitelje za mišljenje u kategorijama: noćni život i zabava, događanja, znamenitosti i aktivnosti.

Rezultati su nam pokazali kako su se posjetitelji najbolje provodili u Novalji i Vodicama. Čak 89% ispitanika izrazilo je zadovoljstvo provodima u Novalji, a 86% u Vodicama. Najzanimljivije atrakcije i aktivnosti za naše posjetitelje nalaze se u Dubrovniku, s 88% zadovoljnih ispitanika, dok ni Split ne zaostaje s njih 87%. Uz to, uspoređivali smo ocjene gradova na otocima i na obali. Premda gradovi na obali u pravilu imaju više posjetitelja, gradovi na otocima su itekako zadovoljili naše posjetitelje.

Kako su se posjetitelji najčešće kretali gradovima koje su posjetili?
Naši gradovi su relativno mali, a većina atrakcija nalazi se u centru. Prometne gužve ljeti su neizbježne, a pronalazak parkirnog mjesta nemoguća misija. Može se reći da je očekivano da se posjetitelji neće često oslanjati na osobni automobil prilikom razgledavanja.
Gotovo polovica ispitanika odgovorila je da se našim gradovima kretala pješke, dok je četvrtina rekla da je koristila javni prijevoz. Uz to, 13% posjetitelja koristilo je taxi, i to Uber ili Bolt.

Oni koji su se oboružali strpljenjem odabrali su automobil za kretanje po gradovima, a njih je bilo 9%. Preostalih 4% posjetitelja rekli su kako su se uglavnom koristili biciklom ili skuterom. Što se tiče opcija prijevoza koje gradovi nude, Omiš je najviše zadovoljio očekivanja posjetitelja. Ne iznenađuje nas da je dobra stara 60-ka vozila na relaciji Split-Omiš kao izrazito povoljna i frekventna opcija za turiste. U istoj kategoriji slijede ga Zagreb, Biograd na Moru, Krk i Pula. Najniže ocjene, pak, dobili su Baška Voda i Stari Grad na otoku Hvaru.

Neljubaznost lokalaca – istina ili mit?
Ljubaznost osoblja i lokalnog stanovništva nešto je što može obogatiti ili u potpunosti upropastiti savršen odmor. Zato smo ove godine odlučili provjeriti kako Hrvatska stoji s ljubaznošću lokalnog stanovništva. Uslijedilo je ugodno iznenađenje s čak 94% ispitanika koji su ocijenili ljubaznost Hrvata s ocjenom 5!

A tko je bio najljubazniji?
Premda su se naši gosti osjećali iznimno dobrodošlo u svim gradovima, kao najljubazniji lokalci posebno su se istaknuli – Istrani. Naime, Rovinj, Pula i Poreč apsolutno su oduševili naše posjetitelje svojim gostoprimstvom te na taj način Istri osigurali titulu domaćina godine. Gradovi u kojima su naši ispitanici boravili su općenito dobili jako visoke ocjene pa valja spomenuti i neke od njih koji su se našli odmah za petama Istranima, a to su Omiš, Makarska i Primošten.

priredio: O. Franić

- Oglas -