Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAIspitali smo kako teče procedura s novim reklamama i tendama, iz Grada...

Ispitali smo kako teče procedura s novim reklamama i tendama, iz Grada poručuju da su zadovoljni odazivom

Grad Makarska je prije nekih mjesec dana objavio obrasce putem kojih vlasnici i korisnici poslovnih prostora u staroj gradskoj jezgri mogu zatražiti tende, reklame ili pak vratnice. Naime, s obzirom na to da je otvoren nemali dio novih objekata, ali i na Odluku i o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme, bilo je važno ljudima pojasniti što mogu, a što ne mogu, kako poduzetnici ne bi ulazili u nepotrebne investicije. U Gradu su to učinili pokretanjem procedure, ali i angažmanom komunalnih redara koji obilaze ugostitelje i trgovce te ih podsjećaju na novu proceduru. U Gradu uvjeravaju da se ne ide represivno nego strpljivo.

Zahtjeve potom razmatra Radna skupina za prijedloge interijera i eksterijera na području stare gradske jezgre, uz uvjet da je Konzervatorski odjel u Splitu “amenovao” sa svoje strane.

Do sada je, kako doznajemo iz Upravnog odjela za razvoj grada, zaprimljeno sedam zahtjeva za postavljanje reklama, dok ih je riješeno četiri. Za postavljanje tendi je stiglo pet zahtjeva, od čega su riješena četiri, a za vratnice su upućena dva zahtjeva te je riješen jedan.

Od pročelnika Matka Lovrete doznali smo da su zadovoljni dinamikom.

– Odlukom je propisano koja su prihvatljiva rješenja za reklame, tende i vratnice te koji su postupci vezani za njihovo postavljanje.

Što se tiče zahtjeva za postavljanje reklama, tendi i vratnica, zadovoljni smo odazivom trgovaca, ugostitelja i ostalih obrtnika da se prilagode gradskoj odluci.

Tu prvenstveno mislimo na korisnike novootvorenih poslovnih prostora, jer smo se svakodnevno susretali s upitima istih kakve reklame, tende ili vratnice mogu postaviti po gradskoj odluci.

Iz tog razloga pripremili smo posebne, unificirane obrasce zahtjeva za izdavanje odobrenja za reklame, tende i vratnice, koje su redari dijelili korisnicima na terenu i koje smo objavili na web stranici Grada, dok smo i putem RMR-a objasnili proceduru oko podnošenja zahtjeva.

Bitno je za napomenuti da se reklame, tende i vratnice mogu postaviti tek nakon što se, po podnesenom zahtjevu ishodi odobrenje nadležnog odjela Grada, kazao je Lovreta.

 

U radnoj skupini koja radi na ovom pitanju su Petra Jerković, Marina Jukić, Branka Juras, Nina Kovačević i Maša Medoš.

Što se tiče uvjeta, navedeni su u samom pozivu.

– Reklame se, u pravilu, ističu neposredno iznad ulaznih vrata ili izloga, visine do 50 cm, u dužini vrata ili izloga ili se ističu pored vrata ili izloga, maksimalnih dimenzija 40 cm x 40 cm, a mogu se istaknuti i na okapnici tende. Dozvoljeno je postavljanje i pojedinačnih slova ili u četvrtastom okviru, maksimalne visine slova do 25 cm. Za postavljenje reklame potrebno je ishoditi odobrenje upravnog odjela, po prethodno dostavljenom vizualu predloženog rješenja.

 

Tende mogu biti jednostrešne, uz pročelja te dvostrešne slobodnostojeće tende na terasama ugostiteljskih objekata. Sve tende trebaju biti jednobojne, bez isticanja natpisa sponzora i reklama. Za postavljanje tendi potrebno je prethodno ishoditi odobrenje nadležnog odjela Grada.

 

Vratnice ne smiju biti pune, kao vrata od konobe, niti su dozvoljena rolo vrata (kao rolete). Iznimno se dozvoljava izvedba rešetkastih vrata, mrežastih vrata na harmoniku, koja se postavljaju uz svijetli otvor te mrežastih rolo vrata, koja se postavljaju isključivo s unutarnje strane poslovnog prostora. Prije postavljanja vratnica potrebno je ishoditi suglasnost gradskog upravnog odjela, uz prethodno dostavljeni vizual predloženog rješenja te ishoditi odobrenje nadležnog Konzervatorskog odjela, stoji u tumačenju.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -