Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaIPAK: MVEP javlja da je Kanada službeno potvrdila biračka mjesta za izbore...

IPAK: MVEP javlja da je Kanada službeno potvrdila biračka mjesta za izbore u Sabor

Kanada je službeno potvrdila mogućnost uspostavljanja biračkih mjesta za izbore u Hrvatski sabor i to u hrvatskom veleposlanstvu u Ottawi te Generalnom konzulatu RH u Mississaugi, priopćio je u petak Zrinjevac.

Rezultat je to intenzivnih diplomatskih napora Službe vanjskih poslova, zalaganja mnogobrojne hrvatske zajednice u Kanadi te izabranih kanadskih predstavnika, kaže Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u priopćenju za medije.

Kanada je prošli tjedan objavila da zbog pandemije covid-19 neće moći održati glasanje za Hrvatski sabor.

MVEP u priopćenju navodi da je osnovao Povjerenstvo za pripremu i koordinaciju provedbe parlamentarnih izbora koji će se za Hrvate izvan domovine održati u sjedištima diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske 4. i 5. srpnja.

Podsjeća da registracija hrvatskih državljana s pravom glasa završava 24. lipnja.

Diplomatske misije RH i konzularni uredi RH diljem svijeta pribavljaju suglasnost za održavanje izbora u sjedištima diplomatskih misija i konzularnih ureda od države primateljice, objašnjava MVEP.

Dodaje da ta suglasnost ovisi i o epidemiološkoj situaciji u pojedinoj državi.

Prema podacima sveučilišta Johns Hopkins u Kanadi je zabilježeno više od 99.365 zaraženih koronavirusom, a umrlih je 8.115 prema podacima u petka navečer.

Procjenjuje se da u Kanadi živi oko 250 tisuća hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka, stoji na stranicama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

MVEP svoje priopćenje zaključuje rečenicom da nastavlja “predano raditi na pribavljanju suglasnosti država članice u kojima se nalaze diplomatska i konzularna predstavništva RH, kako bi se neometano mogli provesti izbori za Hrvatski sabor omogućavajući hrvatskim državljanima pravo na glasovanje”.
Hina /foto Pixabay

- Oglas -