Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaInicijativa: Zdenko Runjić mogao bi dobiti spomenik u Splitu

Inicijativa: Zdenko Runjić mogao bi dobiti spomenik u Splitu

Split bi uskoro mogao dobiti spomenik posvećen velikanu hrvatske glazbe Zdenku Runjiću, a potom i spomenik glazbenoj legendi Oliveru Dragojeviću, ističu u gradskom HNS- a koji su podržali tu inicijativu i predložili je splitskim vlastima.

Splitski HNS podržao je inicijativu glazbenika Gorana Karana i Mirelle Meić, a potom su, kako tvrde, s predstavnicima Grada Splita postigli dogovor da se prihvati njihov amandman na gradski proračun za 2021.

Tako bi se, umjesto dosadašnjih 400 tisuća kuna za kapitalne projekte- javne spomenike, u sljedećoj godini u proračunu osiguralo 700 tisuća kako bi se moglo krenuti u izgradnju spomenika Zdenku Runjiću, ali i Oliveru Dragojeviću.

“Smatramo da bi se Grad Split trebao odužiti našim glazbenim velikanima Zdenku Runjiću i Oliveru Dragojeviću postavljanjem spomenika u užem dijelu grada i time odati počast njihovom nemjerljivom glazbenom doprinosu. Tu ne govorimo samo o splitskoj sceni, već i o hrvatskoj glazbenoj baštini”, kazao je Tomislav Andrijolić iz splitskog HNS-a i dodao da se, s obzirom na ranije pokrenutu inicijativu, amandmanom HNS-a omogućuje da Zdenko Runjić u Splitu konačno dobije i spomenik.

Podsjetili su i da je obitelj pokojnog Zdenka Runjića ranije podržala ideju da splitski umjetnik dobije svoj spomenik.

“Inicijativa, koju su prošle godine pokrenuli glazbenici Mirella Meić i Goran Karan, napokon je došla na dnevni red predstavnika gradske vlasti. Izgradnja spomenika Zdenku Runjiću, po svemu sudeći će biti uvrštena u prijedlog proračuna za 2021. Split se svome velikanu mora primjereno odužiti”, poručili su iz HNS-a.

Hina / foto: Pixabay

 

- Oglas -