Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaIma li Povjerenstvo za sukob interesa više ikakvog smisla? Sad je i...

Ima li Povjerenstvo za sukob interesa više ikakvog smisla? Sad je i Bernardić dobio presudu koja poništava njihovu odluku

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić je tek malo više od mjesec dana pred izbore zabilježio jednu značajnu osobnu pobjedu. Upravni sud u Zagrebu je, naime, presudio u njegovu korist u žalbi protiv odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zbog stipendije od 263 tisuće kuna koju je, u vrijeme dok je bio saborski zastupnik i predsjednik zagrebačkog SDP-a, primio od privatne škole Cotrugli – piše danas Telegram.hr.

Zadovoljstvo zbog ovog sudskog uspjeha i poništenja odluke koja ga je teretila da se “primanjem stipendije našao u odnosu ovisnosti koja bi mogla utjecati na njegovu objektivnost prilikom odlučivanja o privatnim visokoškolskim ustanovama” trebalo bi, ako već ne kod Bernardića osobno, onda možda u njegovoj stranci koja se sprema na izbore, pomutiti obrazloženje presude. Kako doznajemo, Upravni sud je prihvatio Bernardićeve argumente – da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa preširoko tumači svoje ovlasti.

DRUŠTVO ZA SMANJENJE OVLASTI

Gotovo identično obrazloženje koristi se u presudama Upravnih sudova koji su u posljednjih nekoliko mjeseci išle u korist Milana Bandića, Andreja Plenkovića, te u argumentaciji Tomislava Karamarka koji zbog afere “Konzultantica” još vodi pravne bitke. Ukratko, Bandić, Karamarko i Plenković, sudski, a cijeli vrh vladajuće stranke politički, nastoje smanjiti ovlasti jednog od posljednjih neovisnih tijela zemlji.

Tom društvu, sa sudskim uspjehom koji dodatno umanjuje šanse za ozbiljan rad Povjerenstva na sprječavanju sukoba interesa, pripada i vođa opozicije u zemlji. Onaj isti Bernardić koji je antikorupciju pretvorio u predizborni poklič, a već je u više navrata kritizirao HDZ zbog napad na neovisnost Povjerenstva. Ovog istog čiju je odluku, uz Bandićevu i HDZ-ovu argumentaciju, upravo srušio na sudu.

SUŠTINA PRAVNE BITKE

Suština pravne bitke u kojoj se neobična koalicija HDZ-a, Bandića i predsjednika SDP-a sjurila na Povjerenstvo koje vodi Nataša Novaković, u načelima je obnašanja dužnosti. Ona su pobrojana u članku 5. u Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, koja ukratko govore da dužnosnici u svom poslu moraju biti časni, pošteni i odgovorni i da ga ne smiju koristiti za osobni probitak. Povjerenstvo već godinama donosi presude i na osnovu kršenja tih načela. Za to kršenje nije zapriječena financijska kazna, što znači da su presude Povjerenstva u tim slučajevima simboličke i edukativne naravi.

Od Karamarka naovamo, a posebno izbijanjem afere Helsinki kad je premijer Plenković Povjerenstvu odbio dostaviti dokumentaciju o putu u Finsku, HDZ-ovi političari pokušavaju sudski srušiti tu praksu. Prvo im se pridružio Bandić, a sad evo i Bernardić. Oni smatraju da se samo na osnovu kršenja načela ne mogu donositi odluke Povjerenstva. Svi ovi predmeti čekaju konačni pravorijek Visokog upravnog suda, koji je, zanimljivo, u jednom slučaju lani potvrdio da Povjerenstvo ima pravo odlučivati samo na osnovu kršenja načela obnašanja dužnosti.

No, učestale presude nižih sudova u korist političara, smatraju upućeni, mogle bi biti signal da je Visoki upravni sud prelomio i da će se značajno suziti ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je steklo veliko povjerenje javnosti dok ga je vodila Dalija Orešković, a nije ga izgubilo u vrijeme Nataše Novaković.

BERNARDIĆ PROTIV ANTIKORUPCIJSKOG ODBORA VIJEĆA EUROPE

Nevolja za Davora Bernardića je, osim društva s kojim atakira na jednu od posljednjih neovisnih institucija u zemlji, i ta što ga ovakva presuda dovodi u direktan sraz sa stavom Antikorupcijskog odbora Vijeća Europe. U izvješću tijela koje je Vlada mjesecima skrivala, da bi ga objavila usred počeka najveće panike oko koronakrize, 19. ožujka, kaže se doslovno kako je “opći članak o sukobu interesa središnja značajka Zakona o sprječavanju sukoba interesa čiju je izvršivost potrebno osigurati”, te pohvaljuje dotadašnja praksa Visokog upravnog suda.

Dođe li do očekivanog zaokreta i kod Visokog upravnog suda, restartano Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa imat će značajno vezane ruke u svom daljnjem radu. A Davor Bernardić će, u svakom slučaju, usred kampanje imati prilike objasniti svoj osobni doprinos borbi protiv korupcije, na kojoj će, kako je rekao i jučer u Puli, “SDP beskompromisno inzistirati”. Predsjednik stranke i Restart koalicije, eto, u toj “beskompromisnoj borbi” je već i osobno, rame uz rame s Bandićem, Karamarkom i Plenkovićem, ostvario pamtljiv rezultat – piše Telegram.hr.

- Oglas -