Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAI treća generacija studenata bez zgrade fakulteta: novi rok 2022.godina

I treća generacija studenata bez zgrade fakulteta: novi rok 2022.godina

Do 15.listopada polaznici studija Hotelijerstvo i gastronomija imali su predavanja u hotelu Park, kao i prethodne dvije godine, nakon čega su se preselili u Vatrogasni dom, odnosno Sportsku dvoranu. Razlog koji nam je naveo prof.Ivan Pavić, voditelj studija, jest sezonska priroda rada hotela.

Već treća generacija studenata, naime, nema matičnu zgradu fakulteta koja je od početka planirana u prostoru Franjevačkog samostana. Rokovi su već više puta najavljivani i prolongirani; posljednji je put voditelj studija prof.Ivo Pavić najavljivao okončanje adaptacije do rujna 2021.

Nažalost, radovi ne da nisu završili nego nisu ni započeli.

– Pripreme za adaptaciju Franjevačkog samostana, uz projektnu dokumentaciju, iziskivale se brojne dozvole i suglasnosti, pa je do početka adaptacije proteklo znatno više vremena nego što
se u početku planiralo. Osim toga prvi natječaj za izvor izvoditelja radova završio je neuspješno. U ponovljenom postupku javne nabave odabran je izvoditelj radova i pred potpisivanjem smo ugovora, tako da očekujemo da će se izvoditelj uvesti u posao do kraja ove godine, kazao je prof.Pavić.

Ove su godine u prvu godinu studija upisali 24 studenta, tako da se studiju hotelijerstva i gastronomije, na sve tri godine, ukupno studira 68 studenta.

– Inače, držimo posebno značajnim da jedan broj studenata dolazi s područja cijele Hrvatske, a nadamo se da će udio tzv. vanjskih
studenata rasti, posebice ako, uz već organiziranu prehranu, u dogledno vrijeme uspijemo osigurati organizirani smještaj za takve studente. U ovome smislu postoje neke ideje, a u uskoro ćemo vidjeti koliko su ostvarive, kazao je Pavić.

Da postoje veliki planovi glede usmjeravanja Makarske prema imidžu studentskog grada, na današnjoj je tiskovnoj konferenciji kazao i gradonačelnik Zoran Paunović.

Potvrdio je kako su studenti trenutno na ove dvije lokacije i da su kao Grad izašli ususret s ovim dvjema alternativama.

– Pretvoriti Makarsku u pravi studentski grad bila je naša strateška odrednica od početka. Na nama kao gradskoj upravi je da ovo što su učinili rektor Ljutić i prof.Pavić dignemo na jednu višu razinu, a od iduće godine širimo studijski program te će biti 3+2, što je fantastično, kazao je Paunović.

Dodao je kako su u kontekstu te priče potpisali ugovor s fakultetom “Sjever” u Varaždinu. Studenti geodezije će primjerice raditi mjerenja za grad, koja bi inače stajala dosta novca, dakako sve uz nadzor profesora.

Potpisuje se i ugovor s Arhitektonskim fakultetom u Splitu.

– U planu je da dolaze određene skupine koje će nam pomoći u procesu da grad iz betonske spavaonice pretvorimo u zelenu oazu. No kako sam rekao, Hotelijerstvo i gastronomija nam je strateški prioritet. Bitno je razvijati radnu snagu, visokoškolovane kadrove na koje ćemo danas sutra moći računati. Jer opredijelili smo se za turizam, kazao je Paunović.

Dodao je kako kroz naredni period imaju u planu da Makarska postane pravi studentski grad s 500, 600 studenata.

– Samim time bismo riješili problem dosadne zime. Kad imate studente u gradu, neke se stvari same pokrenu, poručio je.

 

- Oglas -