Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaI TO SE DOGODILO Talijani uhvatili hrvatsku ribaricu u krivolovu

I TO SE DOGODILO Talijani uhvatili hrvatsku ribaricu u krivolovu

Talijanska Obalna straža iz grada Caorle (Guardia Costiera Caorle) objavila je na svojoj Facebook stranici da je u krivolovu u talijanskim teritorijalnim vodama zatekla stranu ribaricu, za koju je naknadnom provjerom utvrđeno da je hrvatski ribarski brod matične luke Umag.

U kratkoj vijestici se navodi da su “patrolni čamac CP 601 Obalne straže Jesolo i patrolni brod CP 732 iz Lignana, pod koordinacijom Veneto pomorske uprave, intervenirali nakon izvještaja o prisutnosti ribarskog plovila pod stranom zastavom s namjerom obavljanja ribolovnih aktivnosti u talijanskim teritorijalnim vodama u blizini obale Bibione” – prenosi Morski.

Nakon što je identificirala ribarski brod, Obalna straža je plovilo prepratila do luke Caorle. Ribarica je, navodi se dalje, prije toga iz mora izvukla ribolovni alat i ribu u vitalnom stanju bacila natrag u more.

Obalna straža je napisala prijavu protiv odgovornog vlasnika broda, oduzela je mrežu i 520 kilograma ribe već pohranjene na brodu.

Neslužbene informacije govorile su da je ribaru iz Savudrije koji je zatečen u ilegalnom ribolovu 1,2 milja u talijanskim teritorijalnim vodama, naplaćena kazna u visini od 4.000 eura, da mu je oduzet ulov od oko 520 kg morskog psa mekuša, kao i tisuću metara mreža carica.

Razgovarali smo sa ribarom Rolandom Božićem čiji je brod ulovljen u krivolovu u talijanskim vodama. On nam je potvrdio da ga je talijanska Obalna straža doista prije pet dana ulovila u ribarenju u njihovim teritorijalnim vodama, ali i da nije novčano kažnjen.

– Dobro smo prošli, Obalna straža je načinila zapisnik i pustila nas da se vratimo u Hrvatsku. Nisu nam naplatili nikakvu kaznu, iako su spomenuli da bi, da su inzistirali da platimo, iznos kazne bio oko 4.000 eura. Talijanski inspektori su se ponijeli fer, čak su prokomentirali da ‘mi nismo ni blizu kao njihovi’, što znači da su i te kako svjesni da se njihovi ribari neprestano zalijeću u hrvatske vode – piše Morski.
M. D. /foto MD

- Oglas -