Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOUNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-U I SDP-U: Bitka za izbore 2025. počinje -...

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-U I SDP-U: Bitka za izbore 2025. počinje – sada

U nedjelju su unutarstranački izbori u HDZ-u, a 27.studenoga u SDP-u. Jure Brkan je, podsjetimo, jedini kandidat za predsjednika svoje stranke, a za očekivati je i da će makarski gradonačelnik Zoran Paunović, koji nam je potvrdio kandidaturu, biti jedino ime za ulogu čelnog mjesta SDP-a. Iako se radi o unutarstranačkim izborima, u obje stranke ukazuju na činjenicu da se za lokalne izbore zapravo počinju spremati već sada, jedni s pozicije vlasti, drugi oporbe.

Da će Brkan i dalje biti na kormilu stranke nije neko iznenađenje. U ovom trenutku u HDZ-u, kako se čini, nema jačeg kandidata od Brkana čija je stranka, istina, gotovo pa uvredljivo poražena na posljednjim lokalnim izborima dobivši nikad manje, svega pet mandata u Gradskom vijeću. No kada gledamo njegovo djelovanje u oporbi sve je očitije da nije samo formalni šef stranke nego realni vođa. Marko Ožić-Bebek, kako se čini, sve više pušta konce, a Brkan ih sve suverenije preuzima, što zbog jasnijeg profiliranja u politici, što zbog činjenice da se na vlasti nije stizao toliko baviti stanjem u stranci. Uostalom, rezultati (ne)bavljenja su se vidjeli i na izborima.

Što se SDP-a tiče, Paunović nam je potvrdio kandidaturu, a u svojem prošlotjednom razgovoru za naš portal aktualni predsjednik Sretan Glavičić jasno je dao do znanja da će pustiti vodstvo mladim snagama. Tko će predati kandidature za potpredsjednike, uskoro bi se trebalo znati, no Paunovićeva spremnost da se prihvati vodstva stranke svakako nedvosmisleno govori da namjerava ozbiljnije ući u politiku.

Premda je bez sumnje prerano, možemo pretpostaviti da će se obojica, kao šefovi najjačih stranaka, angažirati u svojoj stranci boreći se pritom i za sljedeći mandat. U tom slučaju, s obzirom da polarizirani sustav ne obećava iznenađenja, ova dva imena mogla bi biti u igri narednih osam godina.

Od obojice se u stranci očekuje promjena; SDP čeka zahtjevno preslagivanje pozicija u stranci i građenje novog imidža stranke koja je dugi niz godina stagnirala i bila podjednako pasivna kao vlast i kao oporba. Iako Brkan nije želio više otkrivati o planovima u svojem razgovoru za Makarska danas, malo je vjerojatno da će HDZ poduzimati drastične korake na kakve se odvažio SDP, no kako se budu bližili izbori mogli bi zaigrati na neku kreativniju kartu. Imena kandidata za potpredsjednika na predstojećim unutarstranačkim izborima ne ukazuju, međutim, barem za sada, na bilo kakvu promjenu kursa.

U svakom slučaju, budući je mandat novog gradonačelnika tek počeo teći, vjerojatno se Brkan nije ozbiljnije ni bavio time znajući da ima vremena i ujedno iščekujući izbornu skupštinu koja bi trebala pokazati u kojem smjeru HDZ ide dalje. Paunović, s druge strane, nema vremena za čekanje jer je proces “preobrazbe” već započeo s izborima i najavom povlačenja stare SDP-ove garde.

U narednom će se periodu vidjeti koliko su ove stranke u tome bile vješte i prilagodljive, iako potonje baš i nije neka odlika velikih stranaka.

Ivona Ćirak/foto O.Franić

- Oglas -