Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaHZJZ: Preporuke oko karantene i cijepljenja protiv gripe i covida-19

HZJZ: Preporuke oko karantene i cijepljenja protiv gripe i covida-19

HZJZ je u ponedjeljak donio nove preporuke po kojima se osobe koje su preboljele covid-19 izuzimaju od karantene u slučaju bliskog kontakta sa zaraženim bez vremenskom ograničenja, ukoliko razviju simptome unutar 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta postupat će se kao sa sumnjom na covid-19.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je i dodatne informacija o mogućnostima istovremenog cijepljenja osoba protiv gripe i protiv covida-19.

Nakon bliskog kontakta sa zaraznom osobom, osobe koje su dovršile primarno cijepljenje, trebaju se strogo pridržavati epidemioloških preporuka za sprječavanje kapljičnih infekcija slijedećih 14 dana i preporučljivo je da se testiraju brzim testom 5 do 7 dana nakon bliskog kontakta. Ako razviju simptome unutar 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta, postupa se kao sa sumnjom na covid-19.

Od preporuke za testiranje 5 do 7 dana nakon bliskog kontakta s oboljelim, izuzete su samo osobe koje su preboljele covid-19 unazad šest mjeseci.

Radi smanjenja širenja infekcije svi bliski kontakti oboljelog upućuju se u zdravstveni nadzor u karanteni/samoizolaciji. Bliske kontakte koji su dio kolektiva preporuča se testirati RT-PCR testom ili brzim antigenskim testom unutar pet dana od izlaganja.

Negativan rezultat testa nema utjecaja na trajanje karantene/ samoizolacije. Pozitivan rezultat testa zahtijeva obradu bliskih kontakata testirane osobe. Pozitivan brzi antigenski test treba potvrditi RT-PCR testom. Bliski kontakti podliježu zdravstvenom nadzoru u samoizolaciji u trajanju od 10 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Po završetku karantene nije potrebno testirati osobe ako ne razviju simptome, osim ako su imunokompromitirane ili rade u zdravstvenim ustanovama i kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom.

Osoba koja je bila u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom ne podliježe zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji ako je preboljela covid u posljednjih 180 dana ili je cijepljena u potpunosti.

Moguće istovremeno cijepljenje protiv gripe i covida-9

HZJZ je objavio i da je moguće, ako je tako indicirano, istovremeno cijepiti osobu protiv gripe i protiv covida-19, neovisno o proizvođaču cjepiva, ako je to organizacijski izvedivo. Istovremenom primjenom smatra se i primjena oba cjepiva isti dan, a u različito vrijeme i na različitim mjestima, pojašnjavaju.

Ako u osobe kojoj je indicirano primiti oba cjepiva nije moguće istovremeno dati cjepivo protiv gripe i cjepivo protiv covida-19, preporučljivo je primijeniti ta dva cjepiva s razmakom od najmanje 14 dana, ali nije pogrešno niti primijeniti ih s manjim razmakom.

U osoba koje nisu cijepljene ili su nepotpuno cijepljene, uključujući i imunokompromitirane osobe koje nisu primile treću dozu u sklopu primarnog cijepljenja, a u kojih istovremena primjena oba cjepiva nije praktična iz organizacijskih razloga ili osoba ne želi primiti oba cjepiva istovremeno, prednost u treba dati cijepljenju protiv covida-19.

Razloga za dati prednost cijepljenju protiv covida-19 ima više, a jedan od njih je taj što je intenzitet epidemije u ovom trenutku vrlo visok dok se početak sezone gripe ne očekuje prije prosinca, poručuju iz HZJZ-a.

Hina / foto MD

- Oglas -