Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaHZJZ preporučuje ukidanje posjeta domovima za starije

HZJZ preporučuje ukidanje posjeta domovima za starije

Zbog trenutne epidemiološke situacije Hrvatski zavod za javno zdravstvo i ministarstvo za socijalnu politiku preporučuju da na području Splitsko-dalmatinske županije i Grada Zagreba do daljnjega budu ukinuti posjeti domovima za starije te da korisnici domova ne odlaze kući.

Preporučuje se da na području Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije do daljnjega budu ukinute posjete korisnicima koji koriste uslugu smještaja u sustavu socijalne skrbi. Preporuka je i da se korisnicima ukinu odlasci kući u posjet kako se ne bi zarazili i prilikom povratka virus prenijeli na ostale korisnike, objavljeno je na internetskoj stranici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje da lokalni stožeri u suradnji s nadležnim zavodima za javno zdravstvo prate epidemiološku situaciju na svom području te da temeljem kontinuiranih analiza donose preporuke o daljnjem postupanju vezano uz ukidanje ili dopuštanje posjeta korisnicima smještaja u sustavu socijalne skrbi.

S obzirom na novonastalu situaciju, građane se moli da se strogo pridržavaju navedenih uputa o ukidanju posjeta domovima za starije kako bi u što većoj mjeri zaštitili korisnike i zaposlenike od zaraze koronavirusom.

U Hrvatskoj je u petak zabilježeno 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a novooboljele osobe dolaze iz Grada Zagreba (5), Zagrebačke (1) te Splitsko-dalmatinske županije (6).

HZJZ objavio upute u slučaju zaraze turista u Hrvatskoj

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za slučaj zaraze turista u Hrvatskoj u kojima se navodi da se strane turiste s potvrđenim covidom-19 odmah prebacuje u predviđenu zdravstvenu ustanovu, dok se domaći turisti s blažim simptomima šalju kući u izolaciju po mogućnosti vlastitim prijevozom.

Strani gosti koji su kontaktirali oboljelog mogu se i prije isteka izolacije oboljelog vratiti u svoje matične države, nakon konzultacija sa javnozdravstvenim vlastima njihove zemlje.

Zaposlenici u smještaju u kojem je bio smješten zaraženi turist, a koji su također zaraženi, moraju biti podvrgnuti bolničkom liječenju ili izolaciji, ovisno o težini simptoma. Zaposlenici kojima nije potvrđena bolest, a bili su u kontaktu sa zaraženim turistom, moraju u izolaciju.

O završetku izolacije i zdravstvenom stanju skrbi nadležni liječnik koji je odredio karantenu, odnosno samoizolaciju, navodi se uz ostalo u uputama objavljenima na internetskim stranicama HZJZ-a.
Hina

- Oglas -