Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaHRVATSKI ZNANSTVENICI Virus nam je stigao mutiran iz Austrije ili sjeverne Italije

HRVATSKI ZNANSTVENICI Virus nam je stigao mutiran iz Austrije ili sjeverne Italije

Virus je u Hrvatsku stigao znatno mutiran iz Austrije ili sjeverne Italije, piše u nedjelju Večernji list, donoseći razgovor s hrvatskim znanstvenicima koji su ukorak sa svjetskima sekvencirali genom novog koronavirusa.

Možemo sa sigurnošću zaključiti da je k nama došao u nekoliko navrata i da je najsličniji virusima sa sjevera Italije i Austrije, navodi dnevnik.

Sekvenciranje genoma SARS-CoV-2 iznimno je važan znanstveni pothvat koji je ostvaren pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka iz Laboratorija za naprednu genomiku na Institutu “Ruđer Bošković”, a u suradnji s izv. prof. Igorom Jurakom s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci te prof. dr. sc. Tomislavom Rukavinom i dr. med. Nevenom Sučićem s Medicinskog fakulteta u Rijeci i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci.

Kako je u svijetu već sekvencirano gotovo 12.000 genoma virusa SARS-CoV-2, znanstvenici svoj uspjeh ne smatraju senzacijom. Međutim, posebne su okolnosti u kojima se taj uspjeh dogodio, a riječ je potresu u Zagrebu. I to 23. travnja, baš tijekom postupka sekvenciranja, kada je instrument bio otprilike na pola puta u svom radu, koji ukupno traje 22 sata za određivanje genoma virusa.

Znanstvenici su uočili i postojanje virusa koji nije došao iz Italije ili Austrije, no za detaljnu analizu potrebno je još vremena. Virusi koji cirkuliraju Hrvatskom generalno odgovaraju slici brojnih sojeva kakva je zastupljena širom Europe za razliku od Australije ili Kine.

Istraživanja pokazuju i da veći broj zaraženih razvije blage simptome prehlade ili su potpuno bez simptoma. Moguće je da odgovor leži u različitim mutacijama virusa, na što će nam odgovor dati analiza njegova genoma, donosi Večernji list.

Hina / ilustracija D. Antonini

- Oglas -