Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaHRVATSKA VATROGASA ZAJEDNICA: Unatoč zabrani nastavljeno spaljivanje biljnog otpada

HRVATSKA VATROGASA ZAJEDNICA: Unatoč zabrani nastavljeno spaljivanje biljnog otpada

Unatoč nizu upozorenja i zabrani spaljivanja na otvorenom prostoru u većini županija, neodgovorni pojedinci i dalje nastavljaju s opasnom praksom spaljivanja biljnog otpada, priopćila je u četvrtak Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Na području Ličko-senjske županije od 1. travnja zabilježeno je 49 požara otvorenog prostora, a na intervencijama je sudjelovalo 149 vatrogasaca s 58 vozila, navodi HVZ.

Od početka godine u ovoj županiji u 297 požara izgorjelo je 2500 hektara, a trenutno su aktivni požari na području Brinja, Udbine, Gospića, Otočca i Lovinca. U požaru kod Ličkog Osika došlo je do aktiviranja minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz Domovinskog rata.

U požaru u mjestu Danilo Biranj kod Šibenika u srijedu je izgorjelo šest hektara trave, niskog raslinja i niske hrastove šume, a u gašenju su sudjelovala 24 vatrogasca s osam vatrogasnih vozila te jedan protupožarni zrakoplov kanader.

Požar između Srimske Lokve i Kosmače, koji je zahvatio 6,5 hektara trave, niskog raslinja i niske hrastove šume, ugasilo je 18 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila iz Javnih vatrogasnih postrojbi Šibenik i Vodice te jedan kanader i jedan Airtractor.

Drniški vatrogasci su ugasili požar otvorenog prostora kod mjesta Koprno-Mrčele, a na požarištu kod mjesta Kakanj djelovao je jedan kanader i vatrogasci DVD-a Sveti Juraj Kistanje.

Sinjski i vrlički vatrogasci ugasili su u srijedu, uz pomoć jednog kanadera, požar raslinja na planini Svilaji kod Otišića. Opožareno je oko 100 hektara niskog raslinja i trave na minski sumnjivom području pa se gašenje odvija uz objekte i prometnice, a ostatak požara se nadgleda.

U saniranju i čuvanju požarišta iznad Smokvice, gdje je požar izbio u ponedjeljak zbog neopreznog spaljivanja, još uvijek su angažirani korčulanski vatrogasci.

U Karlovačkoj županiji u srijedu je kod mjesta Vajin Vrh – Mudrići opožareno 36 hektara trave i niskog raslinja, a u gašenju je sudjelovalo 25 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DVD Josipdol i DVD Oštarije.

Aktivan je požar koji je izbio u nedjelju na teško pristupačnom terenu na području Duboki Dol u blizini Gračaca.

HVZ je pozvao građane na dodatan oprez i poštivanje odluka o spaljivanju biljnog otpada, a podsjetio je da se izazivanje požara iz nehaja prekršajno kažnjava novčanom kaznom od 2000 do 15.000 kuna.

“Pridržavajte se osnovnih smjernica protupožarne preventive kako bi smanjili mogućnost nastanka požara. Također,manji broj izlazaka na intervencije za vatrogasce znači manju mogućnost izlaganja koronavirusu”, poručuje HVZ.

Hina

- Oglas -