Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaHRVATSKA OBRTNIČKA KOMORA Zahtjevamo da i sezonski obrtnici budu uključeni u Vladine...

HRVATSKA OBRTNIČKA KOMORA Zahtjevamo da i sezonski obrtnici budu uključeni u Vladine mjere

Od trenutka donošenja mjera za spas hrvatskog gospodarstva, Hrvatska obrtnička komora zahtjeva da svi obrtnici budu uključeni u iste jer je pandemija koronavirusa poslovanje većine njih dovela u pitanje.

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) donio je kriterije kojima nisu obuhvaćeni obrtnici sezonci, a kojih je u Hrvatskoj više od 7500 te su isti tako stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge gospodarske subjekte u Hrvatskoj.

‘Kontinuirano apeliramo na Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava te Hrvatski zavod za zapošljavanje da pronađu zakonski model pomoći i za sezonske obrtnike kojim bi mogli održati neki oblik stabilnosti i poslovnog snalaženja u izvanrednim okolnostima. Obzirom da predsezone nema, a još uvijek ne znamo hoće li turističke sezone uopće biti te u kojem obliku i intenzitetu, pitanje je hoće li se naši sezonski obrtnici ove godine uopće moći okrenuti tržištu. Travanj je iza nas, toliko dragocjen u ovim izvanrednim okolnostima, a sada već izgubljeni mjesec. To se ne smije dogoditi sa svibnjem i mjesecima koji ga slijede. Sezonski obrtnici hitno moraju biti uključeni u mjere kao i svi drugi poduzetnici u Hrvatskoj te tako dobiti priliku prilagodbe novim i zahtjevnim tržišnim okolnostima’, ističe Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Podsjećamo, najveći problem za uključivanje sezonskih obrta u mjere HZZ-a stvaraju kriteriji kojima na mjere mogu aplicirati oni obrti koji su prijavljeni na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) najkasnije do 29. veljače 2020. godine. Za većinu sezonskih obrta rad      (a time i prijava na HZMO) počinje nakon ovog datuma, pa ne mogu aplicirati za mjeru, a zbog epidemije koronavirusa i odluke Nacionalnog stožera Republike Hrvatske nisu mogli započeti s radom i to s datumom koji im nalaže obveza iz obrtnog registra.

Neuključivanje sezonskih obrtnika u mjere očuvanja radnih mjesta rezultirat će zatvaranjem obrta, prijavom na HZZ i ostvarivanjem prava naknade za nezaposlene, čime bi trošak za Državni proračun bio daleko veći. To se ne smije dogoditi’, stoji u priopćenju Hrvatske obrtničke komore.

M.D. / foto Hrvatska obrtnička komora facebook

- Oglas -