Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaHrvatska maritimna baština predstavljena na Tjednu zaljeva Morbihan

Hrvatska maritimna baština predstavljena na Tjednu zaljeva Morbihan

Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Francuskoj sudjelovalo je na međunarodnom festivalu „Tjedan zaljeva Morbihan“, koji se održava u području Malog mora u francuskoj regiji Bretanji u gradu Vannesu. Riječ je o jednom od najvažnijih pomorskih, kulturnih i turističkih događaja, koji je ove godine oborio rekord posjećenosti s više od 250.000 zaljubljenika u pomorsku i maritimnu baštinu, a u paradi su sudjelovala 23 velika atraktivna jedrenjaka i rekreativne regatne jedrilice te drveni brodovi.

„Sudjelovanje na ovakvim festivalima odlična je prilika za promociju cjelokupne hrvatske turističke i nautičke ponude te naše bogate maritimne baštine. Hrvatska definitivno postaje jedno od omiljenih odmorišnih destinacija Francuza, a dokaz je i velik interes posjetitelja za hrvatskim prezentacijskim centrom tijekom sedam dana ovog festivala u Vannesu“, istaknula je Daniela Mihalić Đurica, direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Francuskoj.

U sklopu hrvatskog prezentacijskog centra francuskoj je javnosti prikazana i izložba 30 fotografija „Hrvatska, domovina mora“ autora Boška Lučeva, Andrine Lulić, Dubravke Pajk i Vislava Torra na temu bogatstva maritime baštine, tradicije gradnje drvenih brodova i hrvatskih tradicijskih brodova. U završnoj povorci i regati po otocima sudjelovalo je više od 1300 brodova iz Francuske, ali i Nizozemske, Švicarske, UK, Belgije te Španjolske.

Na ovogodišnjem izdanju festivala Hrvatsku su predstavljali tradicijski brodovi Dalmacije i Kvarnera. Prva je šest metara dugačka gajeta „Mila“, izrađena 1968. godine u Lovranu i koja je u vlasništvu obitelji Antić iz Prvić Šepurine, a tu je bila i gajeta „Zora“ duljine 6,5 metara izrađena 1955. na Korčuli u vlasništvu Željke Fuček. Dodajmo kako su se od ostalih hrvatskih predstavnika na ovom festivalu predstavili Vodice, Malinska te Udruga za promicanje maritimne baštine Cronaves iz Splita.

Da je Hrvatska popularna destinacija na francuskom tržištu potvrđuju i brojke iz sustava eVisitor prema kojima su Francuzi u dosadašnjem dijelu godine ostvarili gotovo 90.000 dolazaka i preko 240 tisuća noćenja što u usporedbi s prošlogodišnjim rezultatima predstavlja rast u dolascima od 23 posto te rast u noćenjima od 12 posto.
izvor: HTZ

- Oglas -