Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaHRVATSKA Gotovo polovica srednjoškolaca ne zna bi li se cijepilo protiv HPV...

HRVATSKA Gotovo polovica srednjoškolaca ne zna bi li se cijepilo protiv HPV virusa

Gotovo polovica srednjoškolaca, i to većinom dječaka, ne zna bi li se cijepilo protiv HPV virusa, pokazalo je istraživanje HZJZ-a koje u sklopu mRAK kampanje – usmjerene na cijepljenje protiv HPV infekcije, po hrvatskim srednjim školama provode studenti medicine iz Udruge CroMSIC.

Među neodlučnima je 54 posto mladića i 43 posto djevojaka, dok je podjednako muških i ženskih sudionika ankete izjavilo da se neće cijepiti. Pri tome su neki kao razlog naveli to što su se već cijepili ili opće nepovjerenje u učinkovitost i sigurnost cjepiva.

Dio je to istraživanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) na temelju edukativnih radionica koje po hrvatskim srednjim školama provode studenti medicine Udruge CroMSIC u sklopu mRAK kampanje- usmjerene na cijepljenje protiv HPV infekcije.

Na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni podaci, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je najbitnija edukacija, odnosno takozvana zdravstvena pismenost pa moramo raditi na zdravstvenom opismenjavanju populacije.

Cjepivo je učinkovito i spriječava rak

Cjepivo je, kazao je, izuzetno sigurno sa svega nekoliko nuspojava pronađenih godišnje, a s druge strane, učinkovito je i spriječava rak.

„Dakle, tko se ne bi cijepio protiv raka?! Ako cijepimo svoje dijete u osnovnoj školi, s dvije doze ovog cjepiva, zaštiti ćemo ga trajno, kroz čitav život od raka“, rekao je.

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić – Janković kazala je da svatko tijekom života može oboljeti od karcinoma. „Karcinom je opća epidemija, jedan je od nejvećih kočničara produljenja ljudskog života i i nedopustivo je da se 40 posto karcinoma koji se mogu prevenirati ne prevenira“, upozorila je.

U istraživanju je sudjelovalo 2453 učenika srednjih škola Grada Zagreba, primorsko-goranske i osječko-baranjske županije. Radionice je održalo 209 studenata edukatora u 40 škola i 215 razreda. Nakon odslušane radionice, znatno više djevojaka je izrazilo namjeru cijepljenja protiv HPV-a.

Kroz radionice, budući liječnici educiraju mlade srednjoškolce o nastanku i negativnim posljedicama HPV-a, kao i o besplatnom cjepivu za sve učenike 8.razreda tijekom cijele godine, te srednjoškolaca do 21.srpnja 2020.

Udruga CroMSIC već niz godina provodi javnozdravstveno-edukativni projekt mRAK, kojem je cilj podizanje svijesti o dostupnim oblicima prevencije raka te važnosti pravovremenih pregleda, kako bi se ta zloćudna bolest na vrijeme prepoznala i spriječila.

Tako je u suradnji s HZJZ-om i Uredom za zdravstvo Grada Zagreba, Udruga započela i kampanju „Budi mRAK, izbjegni rak!“, gdje je naglasak na prevenciji bolesti uzrokovanih HPV infekcijom.

Kampanja „Budi mRAK“ provodi se na društvenim mrežama, kroz javna događanja, medije i terenske edukacije po školama diljem Hrvatske, gdje se kroz zabavne i interaktivne radionice mlade educira o preventivnim mjerama šest vrsta raka koje uzrokuje HPV.

Hina

- Oglas -