Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOHRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA Predsjednik HGK Luka Burilović pozdravio odluku Vlade RH o...

HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA Predsjednik HGK Luka Burilović pozdravio odluku Vlade RH o povećanju kvote za uvoz radne snage

Kako je objavljeno na službenim stranicama Hrvatske gospodarske komore, predsjednik HGK Luka Burilović pozdravio je odluku Vlade RH o povećanju kvote za uvoz radne snage od 2000 radnih dozvola za turizam te 1000 radnih dozvola za građevinu.

– Povećanje kvota bila je nužna mjera da se pomogne poslodavcima. Jedina alternativa je bila da se stavi ključ u bravu ili da pati kvaliteta rada, što je u jeku turističke sezone pogubno. No, pobijedio je glas razuma i saslušan je glas gospodarstvenika. Sada kada smo ugasili taj požar, možemo nastaviti raditi na novom Zakonu o strancima koji će kvote u potpunosti i ukinuti, kazao je predsjednik HGK.

-Za građevinu ćemo još vidjeti i kako stvari stoje kada ponovno krenu radovi u rujnu. Postoji mogućnost da će trebati još povećavati kvote. Ovo je i dodatna potvrda da u konačnici kvotni sustav više ne funkcionira jer ćemo se dovesti u situaciju da svako malo moramo tražiti dodatne radne dozvole – rekao je Burilović.

Burilović je istaknuo i da podupire strože uvjete za one na zavodu koji više puta odbiju posao. – Dakako da treba prvo potražiti među domaćom radnom snagom. No, ako ne ide, gospodarstvenici ne mogu i ne trebaju čekati, dodao je Burilović.- Sada moramo nastaviti integrirati populacijsku politiku u našu dugoročnu razvojnu strategiju, uz ostale dugoročne mjere, prije svega prilagodbu obrazovnoga sustava tržištu rada- stoji u izjavi objavljenoj na službenim stranicama HGK.
O.F. / foto HGK

- Oglas -