Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaSPORTHNK HAJDUK Pozivamo Hajdučku javnost na bojkot 'Sportskih novosti'

HNK HAJDUK Pozivamo Hajdučku javnost na bojkot ‘Sportskih novosti’

Splitski HNK Hajduk danas je objavio priopćenje u kojem poziva simpatizere i navijače na bojkot novine Sportske novosti zabog neobjektivnog i nekorektnog izvještavanja. Poziv prenosimo u cijelosti.

-Medijsko praćenje svih aktivnosti u Hajduku od strane jedinog sportskog dnevnika u Hrvatskoj „Sportskih novosti“ već duže vrijeme je po našem sudu ispod razine novinarske profesije i načela nepristranosti, prema staroj latinskoj poslovici „što priliči Bogu ne priliči biku“.

Već predugo u SN-u živi načelo da je dobra vijest iz Hajduka samo ona za Hajduk loša vijest, neovisno o tome je li istinita ili nije. Primjerice, samo posljednjih tjedana gotovo da nema naslova teksta o Hajduku koji ne sadrži neki od negativnih pojmova (nelogično, neopravdano, neizvjesno, sporno, nezadovoljno, sramotno…), s time da je riječ „problem“ gotovo neizostavna. Pritom jasno prepoznajemo razliku između novinarskog izvještavanja splitskih dopisnika koji su korektno radili svoj posao i uređivačke politike koja je povod za ovu reakciju.

Vrhunac tog nekorektnog odnosa prema Hajduku je upravo medijsko praćenje dogovora s igračima oko smanjenja plaća zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa, a u kojima se poticalo nezadovoljstvo igrača Hajduka ponudom Kluba, dok se s druge strane napadalo i anatemiziralo igrače nekih drugih klubova zbog neprihvaćanja ponude njihovog kluba.

Uredništvo Sportskih novosti bilo je spremno ići tako daleko da u tiskanom izdanju niti ne zabilježi završetak klupskog dogovora u Hajduku, samo zato jer je odisao atmosferom međusobnog uvažavanja, suradnje i zajedništva unutar Kluba. A to očigledno nije ona vijest iz Hajduka koju uredništvo SN-a želi podijeliti s javnošću.

Posljednji slučaj sam po sebi nije povod za ovu reakciju, ali je kap koja je prelila čašu koja se dugi niz godina punila raznim neprofesionalnim i nekorektnim člancima Sportskih novosti o Hajduku. Već dugo postoje tri temeljna modela koja su u SN-u poželjna kao format informacija na temu Hajduka, a svi nose zajednički nazivnik – održavati sliku o Hajduku kao problemu.

Prvi model je od svake, makar i benigne, situacije napraviti aferu (najsvježiji je primjer kako iskoristiti običnu i medicinski dokazanu virozu igrača za tezu da pojedini menadžeri ucjenjuju Klub), posebice u trenutku kada u Klubu zavlada pozitivna atmosfera; drugi je davanje prostora samo onim igračkim velikanima iz bogate klupske povijesti koji imaju zamjerke i prigovore (nerijetko manipulirajući njima vadeći im naslove iz konteksta izrečenog); a treći je ignoriranje ili minoriziranje pozitivnih primjera u radu Kluba (poput spomenutog dogovora o smanjenju plaća u vrijeme pandemije). Svaku od iznesenih tvrdnji spremni smo potkrijepiti nizom članaka objavljenim u SN-u.

Hajduk prihvaća utemeljene kritike na račun loših igara momčadi i pojedinih odluka Kluba kao sastavni dio novinarskog rada te na taj način želimo zaštititi svakog novinara u obavljanju posla. Tako ni novinarima Sportskih novosti neće biti uskraćena mogućnost rada te će i dalje moći pratiti utakmice Hajduka, kao što će sukladno Zakonu o medijima imati pristup informacijama u zakonski predviđenim rokovima. No, isto tako nećemo dopustiti da se kontinuirano obezvrjeđuje ime Kluba, a medijsko praćenje našeg rada koristi za ispunjavanje želja i interesa pojedinih interesnih grupa, pa čelništvo Hajduka neće aktivno sudjelovati u kreiranju sadržaja Sportskih novosti u vidu izjava, intervjua i komentara.

Uredništvo SN-a može imati mišljenje o načinu na koji Hajduk kao klub funkcionira kakvo god želi, ali mora poštivati činjenicu da je Hajduk u najmanju ruku jedan od dva najveća nogometna kluba u Hrvatskoj, ono što je Hajduk u 109 godina svog postojanja dao hrvatskom nogometu kao i činjenicu da smo Klub koji ne prihvaća sintagmu da cilj opravdava sredstvo. Hajduk nikada u svojoj dugoj i bogatoj povijesti za sebe nije tražio ono što nije bio spreman dati drugima, a na prvom mjestu poštovanje.

Isto tako, sukladno prije spomenutoj latinskoj poslovici, uredništvo SN-a slobodno može birati kojim će se „bogovima“ i s kojom argumentacijom klanjati, ali od Hajduka „bika“ raditi neće.

Budući da su SN napustile načelo nepristranosti i već odavno odabrale model favoriziranja jednih nauštrb drugih, nemamo namjeru skrštenih ruku gledati nepoštovanje Hajduka kao kluba te smo u cilju obrane i zaštite ugleda Kluba prisiljeni pozvati svoje navijače na bojkot Sportskih novosti sve dok odnos tog medija ne bude primjeren ugledu i značaju Hajduka, a u skladu s pozitivnim standardima novinarske profesije. Navijači Hajduka će prihvaćanjem ili neprihvaćanjem našeg poziva jasno pokazati smatraju li našu odluku utemeljenom i primjerenom – stoji u priopćenju kojeg potpisuje Marin Brbić,  Predsjednik Uprave HNK Hajduk Split.

M. D. / Foto: D.A.

- Oglas -