Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHGSS sinoć spašavao dvoje mladih Čeha koji su se izgubili na Biokovu

HGSS sinoć spašavao dvoje mladih Čeha koji su se izgubili na Biokovu

Makarski HGSS javlja o uspješnoj potrazi za dvoje mlađih čeških turista, koji su se uputili na Biokovo, pa izgubili na teškom terenu.

Poziv u pomoć su zaprimili oko 21:40 sati, u pitanju su bili 21-godišnji momak i djevojka, a spašavatelji su na putu bili već oko 22:10. Visinsku razliku od 800 metara spašavatelji su prošli za manje od dva sata te je prvi tim stigao do unesrećenih u 00:20.

– Akcija spašavanja bila je sve samo ne jednostavna. Teren je bio izrazito težak za kretanje, a staze gotovo nevidljive u mraku. Tri sata dramatičnog spuštanja bila su puna napetosti i izazova a dolazak do ceste bio je trenutak olakšanja, ali i ponosa za sve uključene. Srećom, osim iscrpljenosti i manjih ozljeda, mladi zaljubljeni par bio je u dobrom stanju – javlja HGSS.

Kako napominju, ovaj događaj je podsjetnik na nepredvidivost prirode i važnost pripreme prije odlaska u planine.

– Apeliramo na sve planinare i posjetitelje naših planina da budu oprezni i odgovorni. Prije nego što se uputite na stazu, provjerite vremenske uvjete, ponesite odgovarajuću opremu i informirajte se o stazi kojom planirate ići. Vaša sigurnost je na prvom mjestu – objavili su iz HGSS Makarska te zahvalili Tomasu Stolinu, voditelju konzularnog ureda Češke u Hrvatskoj, kako kažu, na potpori koju im je pružio u posljednjim spasilačkim akcijama te uvažavanju i vrednovanju spasilačkog posla.
MD/foto HGSS stanica Makarska

- Oglas -