Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaHGK: U ožujku bilo skoro 70 posto manje noćenja nego u istom...

HGK: U ožujku bilo skoro 70 posto manje noćenja nego u istom razdoblju lani

Prema podacima DZS-a, u ožujku 2020. godine u komercijalnome smještaju ostvareno je 104,4 tisuće turističkih dolazaka i 289,6 tisuća turističkih noćenja, što je 76,8% odnosno 69,3% manje u odnosu na ožujak 2019. godine. Spomenutim padom turističkih noćenja prekinut je uzlazni trend toga pokazatelja koji je kontinuirano trajao sedam mjeseci. Prije toga trenda, odnosno od siječnja do srpnja 2019. godine, bilježena su oscilatorna kretanja turističkih noćenja.

„Devizni prihod od turizma u Hrvatskoj ostvaruje se u iznosu od oko 19% BDP-a, što je kudikamo najveći postotak u odnosu na ostale članice EU i što čini hrvatsko gospodarstvo izrazito ovisnim o turizmu. Silazni trend imat će negativne posljedice i na djelatnosti koje su povezane s turizmom, između ostalog, i na promet u trgovini na malo gdje se na godišnjoj razini najviše prometa i turističkih noćenja ostvari u srpnju i kolovozu,“ rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Pad turističkih pokazatelja u ovogodišnjem ožujku rezultat je koronavirusa koji je u ožujku uvelike zahvatio EU odakle dolazi velik dio turista u Hrvatsku, a u Hrvatskoj su uvedene i mjere protiv koronavirusa koje su, među ostalim, obuhvaćale ograničavanje kretanja ljudi.

Prema podacima iz sustava eVisitor (komercijalni, nekomercijalni turistički promet i nautički čarter (eCrew)) objavljenima na internetskoj stranici Hrvatske turističke zajednice, u travnju 2020. godine ostvareno je 99,2% manje turističkih dolazaka i 88,2% manje turističkih noćenja u odnosu na travanj 2019. godine. U prva četiri mjeseca 2020. godine ostvareno je 69,4% manje turističkih dolazaka i 59,5% manje turističkih noćenja.

U strukturi noćenja turista znatno veći pad toga pokazatelja bilježi se kod stranih turista (-71,5%) u odnosu na domaće turiste (-16,1%). Inače, na razini cijele godine na turističke rezultate najviše utječu inozemni turisti, koji čine oko 93% ukupnih noćenja, što je okvirno treći najveći postotak u EU (Malta i Cipar imaju veći postotak), a upravo povratak inozemnih turista predstavlja najveći izazov jer je negativna situacija s koronavirusom u zemljama u okružju izraženija nego u Hrvatskoj.

Negativna se turistička kretanja bilježe u cijelome svijetu, a teško je predvidjeti s kakvim će turističkim rezultatima završiti ova godina. Prema podacima organizacije World Tourism Organization, na globalnoj je razini u prva tri mjeseca 2020. godine ostvareno 22% manje međunarodnih turističkih dolazaka u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Oni očekuju da će se broj međunarodnih turističkih dolazaka na razini cijele ove godine globalno smanjiti za 60 – 80% u odnosu na 2019. godinu. Ipak, prema panelu stručnjaka koji su sudjelovali u anketi organizacije World Tourism Organization, većina ih znakove oporavljanja turizma očekuje u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju s nastavkom oporavka u 2021. godini.

M. D. / foto D. A.

- Oglas -