Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaHBK pozvala na poštivanje statusa katoličkoga vjeronauka kao predmeta

HBK pozvala na poštivanje statusa katoličkoga vjeronauka kao predmeta

Hrvatska biskupska konferencija je na svom 60. plenarnom zasjedanju Sabora pozvala na poštivanje zakonodavnih akata kojima je određen status katoličkoga vjeronauka kao predmeta, kaže se u priopćenju u srijedu.

Biskupi su na Konferenciji HBK-a u Zagrebu 8. i 9. lipnja upućeni na činjenicu da se povodom uvođenja informatike kao izbornoga predmeta u razrednoj nastavi iznova u školama dijele upitnici kojima se sugerira ispis učenika iz katoličkoga vjeronauka kao školskog predmeta, kaže se u priopćenju s konferencije.

Svjesni potrebe informatičkoga obrazovanja učenika u osnovnim i srednjim školama, te u želji da učenici prime vrijedne naglaske za cjeloviti odgojno-obrazovni proces, biskupi se nadaju da će ravnatelji poštovati izbor i želju roditelja učenika koji upisuju vjeronauk te se pobrinuti za njegovo kvalitetno i transparentno ostvarenje.

Roditelje, pak, biskupi podržavaju u njihovim nastojanjima i izboru katoličkoga vjeronauka koji se, nakon što se izabere, ostvaruje pod istim uvjetima pod kojima se izvodi svaki drugi predmet, napose s obzirom na položaj vjeronauka unutar rasporeda sati, kaže se.

Predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić osvrnuo se na pandemiju i rekao kako su koronavirus i potres učinili ljude svjesnima da su u bîti vrlo slabašni i nejaki te da je ta novonastala situacija ujedno iznjedrila velikodušne i požrtvovne pojedince i institucije koji su posvjedočili snagu i osjetljivost za druge.

Upozorivši na neke datosti koje je iznjedrila pandemija poput on-line nastave i izazove koji proizlaze iz virtualne stvarnosti, kao i traženje krivaca i kritike pojedinih mjera za sprječavanje pandemije, predsjednik HBK je posebno istaknuo važnost poruke pape Franje koju je uputio na ovogodišnju svetkovinu Duhova.

„Papa je tada poručio kako će nakon pandemije sve biti drukčije te da će svijet biti bolji ili gori te je ponudio i određeno usmjerenje istaknuvši kako nam je potreban Duh Sveti koji će nam dati novi pogled na svijet i pomoći otvoriti um i srca da se suočimo sa sadašnjošću i budućnošću te kako smo iz iskustva s Covidom – 19 naučili lekciju da je čovječanstvo jedna ljudska obitelj i da nikomu ne uspijeva sâm se spasiti“, kaže se.

Dodaje se da je papa naglasio i činjenicu kako bi sve te patnje bile uzaludne ako zajedno ne bi gradili pravednije društvo, te poželio da okončanje svjetske pandemije bude prigoda okončati i pandemiju siromaštva.

U radnom dijelu zasjedanja konferencija je osnovala Povjerenstvo za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba. Riječ je o specijaliziranom tijelu koje će omogućiti i provoditi djelatnost zaštite maloljetnika i ranjivih osoba u ime HBK te će djelovati kao kvalificirana podrška ustanovama posvećenog života i družbama apostolskog života koje djeluju na području mjerodavnosti HBK, kao i udrugama i drugim crkvenim pravnim osobama, te crkvenim pokretima i stvarnostima na njezinu području.

Za predsjednika Povjerenstva izabran je dubrovački biskup Mate Uzinić, kaže se.

Biskupi su, nakon izvješća i rasprave o vjeronaučnim nastavnim materijalima, pripremljenima za upotrebu u novoj školskoj godini 2020./2021., odobrili te materijale te su posebnu pozornost posvetili životu i radu vjeroučitelja laika, odnosno njihovoj zauzetosti u životu Crkve. Iznova je potvrđena zahvalnost vjeroučiteljima, koji nesebičnim evangelizacijskim radom pridonose rastu vjere učenika u osnovnim i srednjim školama, kaže se.
Hina

- Oglas -