Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAGušte Alač nazvao izmjene plana moratorijem i traži "pravi" plan, gradonačelnik: U...

Gušte Alač nazvao izmjene plana moratorijem i traži “pravi” plan, gradonačelnik: U tom smjeru i idemo!

Jučer je održano javno izlaganje o novom prijedlogu Izmjena i dopuna Prostornog plana koje je, kako je rečeno, uglavnom proceduralne prirode. Podsjetimo, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine nije dalo suglasnost na prijedlog plana koji se pred javnošću našao još u lipnju protekle godine i koji je u srpnju 2021. godine predstavljen kao “hitne i interventne” mjere. Zeleno svjetlo resornog ministarstva uvjet je za završetak procedure i usvajanje plana, pa je sada predstavljen korigirani prijedlog u kojem je jasno naveden obuhvat i u kojem je sada precizno navedeno da se radi isključivo o zoni građevinskog naselja. U prvom prijedlogu izrađivač plana to nije jasno definirao, a u svojem je naputku ministarstvo tražilo ispravak. Nakon godinu dana imamo ponovljenu javnu raspravu, no primjedbe će se moći davati samo na izmjene u odnosu na lanjsku verziju, a takvih je točki vrlo malo.

Pojasnila je to Gorana Barbarić, predstavnica izrađivača plana “Urbi&Archi” koja je rekla kako je ministarstvo tražilo da se obuhvati i grafički dio.

– Onda to postaje procedura koja vuče za sobom i studiju utjecaja na okoliš, a ovo što je trebalo biti brza i interventna akcija odužilo se. Smatrali smo da Županija koja je tražila 100-postotno usklađivanje sa županijskim planom nije u pravu, pogotovo što same izmjene nisu protivne županijskom planu, rekla je Barbarić dodajući kako ne samo da su sad po naputku ministarstva striktno definirali obuhvat nego su korigirali odredbe koje se iole tiču onoga što ne spada u rub naselja.

Tu, primjerice, spada i brisanje uređaja za sušenje mulja koji se nalazi na Biloševcu koji je van građevinske zone naselja.

Osim usklađivanja unijeli su i neke primjedbe među kojima je najvažnije ukidanje izgradnje višestambenih građevina. Tu je i vraćanje mogućnosti izgradnje vila, postroženje uvjeta za gradnju u ruralnim cjelinama, ublaživanje parametara za manje hotele u ugostiteljskim zonama, onemogućavanje gradnje većih hotela u naselju Veliko Brdo, zaštita Trga 4. svibnja, propisivanje uvjeta za izgradnju stare pekare, izmjena lokacije reciklažnog dvorišta…

Gradonačelnik Zoran Paunović je rekao da će nakon ovih “vatrogasnih” mjera ići i na grafičke izmjene koje će temeljiti na dokumentima koje su donijeli ili koji su u samom završetku. To su SECAP, famozna kulturna strategija i Studija nosivih kapaciteta.

– Na temelju tih dokumenata ćemo raditi plan za narednih 30 godina, poručio je Paunović osvrnuvši se na, kako je rekao, zloporabu aktualnog prostornog plana.

– Kao primjer ću navesti gradnju u komunalnim zonama gdje se grade aparthotelI koji bi trebali biti za turističku namjenu a na kraju to bude stambena namjena, dodao je.

Tvrdi kako će se nakon usvajanja ovih tzv. vatrogasnih mjera ići na “pravi” dokument “koji će biti održivi i koji će promišljati budućnost Makarske”.

Izrađivačica Barbarić rekla je kako će sada zaprimati primjedbe (javno izlaganje traje 10 dana, op.a.) te se konačni prijedlog šalje županijskom zavodu koji ima rok od 15 dana.

– Očekujem da će njihovo mišljenje i dalje biti negativno, to je njihov stav, iste se stvari događaju i u Općini Podgora i Komiži, oni misle da usklađenost mora biti 100 posto, objasnila je Barbarić.

No tvrdi kako vjeruje da će ovog puta ministarstvo dati suglasnost.

– Imamo napismeno njihovo traženje i mi smo postupili po tom traženju, tako da se nadamo da će dati suglasnost. Ali, nikad se ne zna, dodala je.

Rasprave nije bilo, a za riječ se jedini javio Augustin Alač koji je kazao kako bi sve rečeno preveo kao – moratorij na gradnju u Makarskoj.

– Smatram da bi taj moratorij trebao imati neki rok trajanja i da se mora navesti kad će se krenuti u izradu pravog plana. Jer mi znamo što uzrokuje ovakvu gradnju u Makarskoj, uzrokuje ju turističko iznajmljivanje stanova za stanovanje. U tom grmu leži zec, to je generator ovakve izgradnje i ako se tu uvede red uvest će se i u ovakvu gradnju kakva je sada. Ovo je jedna palijativna mjera koju nazivam moratorijem nakon koje treba ići u izradu pravog plana, rekao je Alač.

Gradonačelnik je rekao: Tu se slažem, to smo i najavili.

– Da, ali to je sve u zraku. Mi već sada znamo koliko imamo gostiju, koliko neprijavljenih, znamo kapacitet plaža, vodovoda, struje, sve mi to znamo, neće se pojaviti neki novi elementi koji su nama nepoznati, i već sad bi trebalo početi raditi na novom planu, dopunio je svoje izlaganje Alač na što gradonačelnik nije branio aktualne “hitne” izmjene plana nego se samo zahvalio na primjedbi.

Ukoliko Ministarstvo odobri korigirani prijedlog plana, onda bi se plan do kraja godine mogao naći pred vijećnicima, iako ni gradonačelnik ni izrađivačica ovog puta ne žele spekulirati s rokovima.

Koje bi se grafičke izmjene radile na novom planu ako se ne najavljuje novo “požućivanje”, bi li neki podaci iz studija mogli utjecati na povratak višestambenih građevina ili će to ipak ići u prošlost, i na što se točno cilja s novim, “pravim” planom, iz dosadašnjih istupa je teško zaključiti.

Treba podsjetiti kako je u prijedlogu koji se u lipnju 2022. godine našao na javnom izlaganju bila unesena nova kategorija stambenjaka koju je gradonačelnik tada branio s riječima kako su ga iz DAS-a uvjerili kako bi se mogli pretvoriti u selo ako ukinu višestambenu izgradnju. Međutim, naposljetku je uvažio primjedbe u smjeru ukidanja gradnje višestambenih građevina.

Ivona Ćirak /foto O.Franić

- Oglas -