Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaGRLIĆ RADMAN: Nestali i položaj hrvatske manjine ostaju u fokusu odnosa Srbije...

GRLIĆ RADMAN: Nestali i položaj hrvatske manjine ostaju u fokusu odnosa Srbije i Hrvatske

Hrvatska će nastaviti inzistirati na rješavanju pitanja nestalih iz Domovinskog rata i jednakog položaja manjina u dvije države, rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman u ponedjeljak, dan nakon parlamentarnih izbora u Srbiji.

“Suradnja uvijek mora biti, razgovor mora uvijek postojati, osobito zato što smo susjedi. Imamo određena otvorena pitanja, imamo 1892 nestale osobe za kojima tragamo”, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova.

Odgovarajući na pitanje novinara kakvu suradnju očekuje nakon uvjerljive izborne pobjede Srpske napredne stranke srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića rekao je da dvije zemlje imaju “puno tema” o kojima mogu razgovarati “i o kojima hrvatska javnost mora biti upoznata”.

Hrvatska će nastaviti raditi na tome da “obitelji nestalih i poginulih imaju svoju zadovoljštinu”, najavio je Grlić Radman.

“Ako se Srbija odredila, ako je srbijanska politika vjerodostojna u smislu opredjeljenja za europski put onda to mora dokazati”, kazao je.

Grlić Radman je ponovio da će hrvatska inzistirati na jednakom položaju hrvatske manjine u Srbiji kakav ima srpska manjina u Hrvatskoj.

“Podržavali smo apsolutno hrvatske predstavnike u Narodnoj skupštini. Na žalost, međunarodni sporazum o uzajamnoj zaštiti manjina, o fiksnoj zastupljenosti, još srbijanska strana nije ispoštovala tako da ćemo se u narednom razdoblju vrlo potruditi da bismo imali reciprocitet”, rekao je.

“Kao što Hrvatska ispunjava sve standarde za zaštitu manjina i srpska manjina ima mjesta u Hrvatskom saboru, tako ćemo mi inzistirati da se to jednako provede u Srbiji”, rekao je Grlić Radman.
Hina /screenshot N1

- Oglas -