Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKGastroGRAND GOURMET 2019 Del Posto najbolji u natjecanju restorana, Filip Babić iz...

GRAND GOURMET 2019 Del Posto najbolji u natjecanju restorana, Filip Babić iz splitskog Parka najbolji konobar

Filip Bilić, djelatnik splitskog hotela Park, na Grand Gourmetu 2019 – međunarodnom natjecanjima konobara, barista, barmena i restorana koje se ovaj tjedan održava u Makarskoj, ponio je titulu najboljeg konobara. Osvojio je zlatne medalje u pripremanju tartar bifteka pred gostom te u služenju šampanjca i dekantiranju vina. Bilić je srebro osvojio u natjecateljskoj kategoriji filetiranja ribe za koju se, pak, zlatom okitio Ivan Vujičić, po ukupnom broju bodova drugoplasirani na natjecanju konobara. Među srednjim ugostiteljskim školama koje su se natjecale u sinkroniziranom posluživanju, pobijedio je tim Srednja strukovne škole “Blaž Jurjev Trogiranin”

GRAND GOURMET 2019

Tjaša Rogelj iz Slovenije pobjednica je natjecanja barista u kategoriji seniora. Osvojila je zlatne medalje u “latte artu” (iscrtavanju oblika na kavi zagrijanim mlijekom), izradi napitaka i signature drinks na bazi espressa. Među baristima juniorima prvo mjesto je pripalo Tei Lešćanec, također natjecateljici iz Slovenije.
Jedan od dva tima restorana Del Posto hotela Slavije iz Baške Vode, osvojio je prvo mjesto u natjecanju restorana. Chef Marin Ivanac već je sa svojom ekipom nedavno pobijedio i na ŠKMER-ovoj gastro izložbi Makarska Gourmet Expo. Zadnjeg dana manifestacije organizator Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija te Hrvatska udruga barmena organizirali su kup Hrvatske za barmene koji su se natjecali u disciplinama „classic“ i „flaire“ (žongliranje barskim bocama i priborom pri pravljenju koktela. Pobjednici ovih natjecanja predstavljat će Hrvatsku na svjetskom prvenstvu u San Franciscu.

GRAND GOURMET 2019

Uz natjecanja barmena na Grand Gourmetu, u četvrtka tijekom dana održavale su se i edukacije.
Bojan Dragić, virtuoz rezbarenja voća i povrća, jedan od rijetkih majstora carvinga (rezbarenje voća i povrća) u Bosni i Hercegovini, održao je radionicu ove drevne vještine koja je okupila mnoštvo učenika srednjih ugostiteljskih škola, kao i chefove veterane poput Steve Karapandže i Vuke Mitrovića, predsjednika Saveza kuhara Crne Gore, koji je često kuhao Josipu Brozu Titu za boravaka na Svetom Stefanu gdje je bio šef kuhinje.„Carving je vještina rezbarenja voća i povrća koja traži jako puno strpljenja i vremena. Simetrični oblici su izuzetno česti u prirodi, ali kad nastanu kao djelo ljudskih ruku, onda je to umijeće. A umijeće da se oslikaju najsavršeniji oblici na voću ili povrću, pretvore u dekoracije je smisao ove vještine“ istaknuo je ovaj banjalučki chef i carving majstor.

GRAND GOURMET 2019
Na Grand Gourmetu predstavila se i zagrebačka tvrtka Enzita, ekskluzivni uvoznik i ovlašteni distributer vrhunskih brendova uređaja za pripremu i obradu hrane predstavio je svoje uređaje u Makarskoj. Riječ je o proizvodima kao što su Vitamix blender, Hurom sokovnik, Excalibur dehidrator, Magimix multipraktik, blender, kuhala na paru i aparati za sladoled. Tvrtka je osnovana 2010. godine, a razvija i edukativnu djelatnost putem brojnih radionica, predavanja, seminara, tečajeva kuhanja, kulinarskih team buildinga, izrade video i foto sadržaja te ostalih programa kojima je cilj promocija kvalitetnog življenja
„ Cijela naša filozofija temelji se na zdravlju, a u svemu tome je jako važna kvaliteta opreme koju koristite. Potpuno je nezamislivo napraviti nešto kvalitetno nekvalitetnim proizvodom, nekom jeftinom kopijom. Mi smo brižljivo odabrali brendove koje zastupamo te nudimo i stogodišnju garanciju za uređaje s vrhunski, laserski obrađenim noževima i najkvalitetnijim plastičnim dijelovima“ – kazala je između ostalog Marina Zubak iz Enzite.
GRAND GOURMET 2019

Na Grand Gourmetu upriličena je degustacija dijela od 24 vina kaštelanskog vinara Ivana Kovača Matele uz tripice sa slanutkom i krumpirom koje je spremio chef Željko Neven Bremec kako bi upotpunio težačku priču o Matelinim vinima. Ova vinarija iz Kaštel Sućurca trudi se proizvoditi vina na tradicionalan način uz primjenu novih tehnologija i znanja, a osim toga i uzgaja sve autohtone kaštelanske sorte grožđa. Crna vina prave isključivo na njihovim prirodnim kvascima.Nakon Matele kušanje i edukaciju o vinima Hrvatske održao je Damir Zrno, vrsni sommelier i poznavatelja vina iz Osijeka. Kušala su se vina hvarske vinarije Plančić, svjetski nagrađena malvazija Cosetto Prima Luce, plavac Zenith vinarije Antunović, pošip Punta Skala Kraljevskih vinograda kod Zadra, babiću vinarije Testament kod Šibenika, plavac Brime vinarije Rizman iz ekoloških vinograda na Komarni u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, kao i slavonska birana te vina braće Plančić s Hvara.

- Oglas -