Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOGradu ove godine u kasi ostaje 70 tisuća eura više za zdravstvo....

Gradu ove godine u kasi ostaje 70 tisuća eura više za zdravstvo. Gdje ga ulaže?

Grad Makarska je proteklog tjedna, zajedno sa susjednim općinama Brela, Gradac, Podgora i Tučepi, Hitnoj pomoći u Makarskoj donirao uređaj za masažu srca vrijedan skoro 19 tisuća eura. Riječ je o suvremenom uređaju čiju je nabavku pozdravio i dr. Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, kazavši kako LUCAS 3 zamjenjuje jednu osobu prilikom reanimacije.

Iako se radi o hvalevrijednoj donaciji i mudroj “investiciji”, primopredaja uređaja otvorila je još jedno pitanje. Naime, Hitna pomoć za drugi tim tijekom zimskog razdoblja (van turističke sezone) ubuduće novac dobiva direktno od države. Ranijih je godina Grad Makarska plaćao tada pola milijuna kuna, a okolne općine, opet izuzev Baške Vode, 100-tinjak tisuća kuna. Oko 350 tisuća je izdvajala Splitsko-dalmatinska županija.

Sad su i Grad Makarska i okolne općine, ali i Županija, u – uvjetno rečeno – plusu za stavku pod nazivom “zdravstvo”. Kako i gdje namjeravaju uložiti taj novac?

Ovo pitanje i pitanje o izdvajanju za svakog pojedinog specijalista uputili smo resornoj pročelnici Marini Puharić, no kako se ne radi samo o planovima njezinog odjela nego i proračunskim brojkama, podatke za sada nismo dobili. Kada ih dobijemo, objavit ćemo koliko se izdvaja za pojedini nadstandard, od radiologa, preko kardiologa pa do urologa.

No određene smo podatke pronašli u materijalima za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća, točnije, u izmjenama proračuna za ovu godinu. U rebalansu se vidi skidanje cifre od 72 tisuće eura koja je išla Zavodu za hitnu medicinu, pa ona sada iznosi nula eura. No dobra je vijest da je Grad Makarska povećao ukupna izdvajanja za zdravstvo sa 100 tisuća na 172 tisuće, što znači da se uz donaciju uređaja planira još ulaganja u ono što gradonačelnik naziva najvažnijom infrastrukturom. Dobra je stvar i da Grad ima “deal” s općinama pa će se odluke o ulaganju i financiranju donositi zajednički.

 

Činjenica je pak da ulaganje u nadstandard nije započelo s mandatom Zorana Paunovića. Ugovori s radiolozima iz KBC-a Split potpisani su u mandatu Jure Brkana, za što je Grad davao 50-ak tisuća eura, uz već spomenutih 70-ak tisuća euras za drugi tim na Hitnoj pomoći. Paunović je doveo kardiologa i urologa, no s dječjim kirurgom je zapelo zbog birokracije i tumačenja resornog ministarstva.

Nakon kupnje uređaja za masažu srca Gradu ostaje još 50-ak tisuća eura “viška”, barem prema javnosti dostupnim informacijama, a veliki plus u proračunu za zdravstvo Makarske rivijere, zaleđa i otoka bilježi i Splitsko-dalmatinska županija. Bilo bi, naime, dobro da i županijski vijećnici otvore ovu temu na skupštini jer ulaganja u zdravstvo nikad nisu pretjerana.

dom zdravlja

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

- Oglas -