Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024
NaslovnicaAKTUALNOGRADSKO VIJEĆE Usvojeno izvršenje proračuna, oporba glasala protiv izvještaja s toliko tužnih...

GRADSKO VIJEĆE Usvojeno izvršenje proračuna, oporba glasala protiv izvještaja s toliko tužnih nula

Jučer je, na sjednici Gradskog vijeća, među ostalim točkama usvojeno i izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci 2022.godine. Oporba je glasala protiv jer se, kako su rekli, radi o sramotnoj realizaciji ili nerealizaciji. Marko Ožić Bebek iz HDZ-a komentirao je kako je sporno u kako su malom dijelu realizirane stavke, te da nije toliki problem što je pored toliko stavki nula, kazavši kako tako naprosto ide s proračunima. – Morate uvrstiti, a nikad ne znate što će se iskomplicirati ili što će iskrsnuti. Proračun je uvijek lista želja, kazao je. Ivana Miočević Franić (NLO) rekla je kako je besmisleno iz godine u godinu prepisivati stavke i ne ostvarivati ih.

Kako bilo, koliko je malo po nekim stavkama ostvareno u prvih šest mjeseci, već smo djelomično pisali. Primjerice, parkovi, trgovi i igrališta su realizirani samo 2 posto, a prometnice niti 4 posto.

Nije bolje ni u programu javne rasvjete, niti 6 posto. Za izgradnju vodoopskrbnog sustava je potrošeno nula kuna, a za izgradnju oborinskog sustava svega 1,2 posto jer se ostalih 98,8 posto planira u ostatku godine. Za izgradnju kanalizacijskog sustava utrošeno je 81,5 posto.

Program participativno budžetiranje ostvaren je 43 posto.  U programu održavanja komunalne infrastrukture realizirano je 27,8 posto.

 Horizontalna i vertikalna signalizacija realizirana je 0,23 posto, za održavanje parkova 13 posto, nadohranu plaža 9,5 posto, a za održavanje i zaštitu kamenih površina Kalalarge i rive svega 0,38 posto “iz razloga što će se realizacija prolongirati.”

Za nabavu komunalne opreme potrošeno je nula kuna od pola milijuna, za nabavku ostale opreme nula kuna umjesto 700 tisuća, a sve se to planiralo u ostatku godine.

U programu izgradnje kapitalnih projekata za 2022. za 18 aktivnosti utrošeno je 110 tisuća kuna ili oko 25 posto. Skoro sve se odnosi na vrtić.

Za izradu tehničke dokumentacije planirano 2,7 milijuna kuna, a utrošeno 2,3 posto “jer je tehnička dokumentacija za pojedine projekte još u izradi, dok za izradu pojedine tehničke dokumentacije treba prethodno riješiti imovinsko-pravne odnose.”

U programu  izgradnje navedeni su vrtić na Zelenki, školska sportska dvorana na Zelenki, dogradnja OŠ Stjepana Ivičevića, te izgradnja Kuće Sunce. Pored vrtića koji je u izgradnji ostali projekti teški su skupa 17,5 milijuna, a nisu nikako realizirani.

Sanacija i adaptacija objekata imala je 8 aktivnosti, a u nju je utrošeno samo 2,7 posto. Od sanacije dječjeg vrtića se odustalo. Za staru upravnu zgradu Metalplastike bilo je namijenjeno 250 tisuća, ali se čekala kulturna strategija. Čekala se i za adaptaciju Ville Irene za koju je planirano 2,3 milijuna, a potrošeno oko 70 tisuća.

Za staru srednju školu ostavili su pola milijuna, a utrošili nula. Sanacija travnjaka na sportskom centru teška 2,7 milijuna napravljena je u drugoj polovici godine, a adaptacija zgrade Industromontaže koju se u kulturnoj strategiji ne spominje isto je na čekanju. Uloženo je nula kuna od pola milijuna.

Sanacija spomeničke baštine realizirana je oko 1 posto. Sanacija palače Tonoli ostavljena za drugi dio godine, a na revitalizaciju stare gradske jezgre planirana su dva milijuna kuna. Nije potrošeno ništa. Program zbrinjavanja komunalnog otpada i zaštite okoliša za 2022. realiziran je 34 posto.

Sve u svemu, i sam izvještaj i obrazloženje izgledaju kao da je netko u Makarskoj sve stavio na pauzu.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -