Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023
NaslovnicaMAKARSKAGradsko vijeće: Prolaz Ivana i Ilije Despota ostaje javno prometna površina

Gradsko vijeće: Prolaz Ivana i Ilije Despota ostaje javno prometna površina

Gradsko vijeće Grada Makarske na prošloj je sjednici donijelo odluku o proglašenju Prolaza Ivana i Ilije Despota komunalnom infrastrukturom i tako spriječilo da ulica koja u naravi postoji više od pola stoljeća izgubi svoju javnu funkciju: sužavanjem ili potpunim zatvaranjem.

Riječ je o ulici u staroj jezgri grada koja spaja Kalalargu i Ulicu don Mihovila Pavlinovića a kao komunalna infrastruktura evidentirana je u Katastru od 1975. i to kao kat. čest. 4147 Makarska- Makar, površine 252 površine. No, kao i u brojnim drugim slučajevima kod evidentiranja gradskih ulica i ovdje se javio problem što zemljišno-knjižno stanje nije usklađeno s katastarskim te su dijelovi ulice u zemljišnim knjigama još uvijek upisani na fizičkim osobama – prenose službene stranice Grada Makarska.

Specifičnost slučaja koji je došao na dnevni red Gradskog vijeća jest u tome što se u međuvremenu javio jedan od formalnih zemljišno-knjižnih vlasnika, Marko Šarić, te zatražio izradu geodetskog elaborata kojim želi zemljišno- knjižni upis uskladiti sa katastarskim. Neprotivljenje Grada Makarske, kako je na sjednici objasnio Bojan Mileta, savjetnik za evidenciju gradske imovine i zastupanje Grada, umanjilo bi površinu navedene ulice, promijenilo njezin oblik te znatno suzilo širinu prolaza.

-Stoga se Grad Makarska usprotivio provedbi ovog elaborata na način da je dao pismenu primjedbu na isti. Osim primjedbe na elaborat Marka Šarića, Grad je ujedno pokrenuo postupak usklađenja zemljišno knjižnog stanja sa katastarskim odnosno stvarnim stanjem radi upisa prava vlasništva predmetne infrastrukture na svoje ime. Zakonsko uporište ovakvog postupanja Grada jesu odredbe Zakona o komunalnom gospodarstvu temeljem kojeg se komunalna infrastruktura koja je upisana u katastar prije donošenja ovog Zakona, 4.8.2018., upisuje u zemljišne knjige kao neotuđivo vlasništvo jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalazi neovisno o upisu ili drugom pravu treće osobe. Kad bi bio proveden elaborat investitora Marka Šarića došlo bi sužavanja ovog prolaza, a kad bi i drugi formalni zemljišno-knjižni vlasnik, što je u ovom slučaju Sanja Hasandedić, postupila jednako kao i Marko Šarić došlo bi do potpuno zatvaranja ulice što znači da bi prolaz građanima nakon gotovo šest desetljeća bio onemogućen, objasnio je Bojan Mileta.

Unatoč obrazloženju stručnih službi Grada oporbeni vijećnici HDZ-a i Nezavisne liste Osejava nisu podržali odluku da se Prolaz Ivana i Ilije Despota proglasi javnim dobrom u općoj uporabi. – Zašto je ova odluka uopće došla na dnevni red Gradskog vijeća, zašto se nije pregovaralo s privatnim vlasnicima kojima je Grad Makarska na istoj lokaciji izdavao građevinske dozvole, hoće li sutra u Prolazu Ivana i Ilije Despota osvanuti atraktivan štekat te riskira li Grad Makarska ovom odlukom sudski spor zbog čega bi bilo bolje da se privatni vlasnici obeštete, samo su neke od teza koje su se mogle čuti u raspravi.

Odgovarajući na upite vijećnika Bojan Mileta pojasnio je kako je Zakon o komunalnom gospodarstvu, koji u ovom slučaju predstavlja poseban zakon po kojem se postupa u odnosu na Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, propisuje pravo ali i obvezu jedinice lokalne samouprave da na već spomenuti način štiti svoju imovinu, dodao je Mileta.

Opovrgnuo je izjave kako Grad Makarska nema registar komunalne infrastrukture, potvrdivši da je u njemu evidentirano 797 čestica te kako se evidentiranje istih u zemljišnim knjigama provodi sukladno financijskim i kadrovskim mogućnostima Grada.

Gradonačelnik Zoran Paunović dodao je kako je sređivanje gradske imovine jedan od prioriteta aktualne gradske vlasti, a što je pokazala i nova odluka o ustrojstvu Gradske uprave kojom je formiran novi Odjel za opće poslove i imovinu.
MD/foto Grad Makarska

- Oglas -