Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOGradski zaposlenici u pregovorima s poslodavcem: Osigurano nam je povećanje plaća, ali...

Gradski zaposlenici u pregovorima s poslodavcem: Osigurano nam je povećanje plaća, ali ugrožena je najranjivija skupina

Trenutno su u tijeku pregovori o povećanju plaća i izmjene Kolektivnog ugovora za zaposlene u gradskoj upravi Grada Makarske, a ova je tema posljednjih tjedana prilično “ugrijala” atmosferu u “Bijeloj kući”. Kako doznajemo od Martine Mustapić Glibota, predsjednice sindikalne podružnice Grada Makarska, pregovori su pokrenuti krajem prošle godine zahtjevom Sindikalne podružnice Grada Makarske. Zanimalo nas je kakvi su stavovi podružnice, na kojim točkama “zapinje”, što im je ponuđeno i kakva je uopće kronologija pregovora.

– Zahtjevom je zatraženo povećanje osnovice plaća u iznosu od 20 posto, a slijedom pojave inflacije, ali i negativnih trendova kao što su učestalo napuštanje službe i slab interes za raspisane javne natječaje za zaposlenje. Naime, suprotno uvriježenom mišljenju, plaće zaposlenika Grada Makarske su niske, a posljednje povećanje plaća zaposlenih u javnom i državnom sektoru ne odnosi se na zaposlene u jedinicama lokalne samouprave.

Također, uz neke druge razloge, niska plaća demotivira kandidate na zaposlenje na javnim natječajima, bilježimo sve niži odaziv na iste, a potaknula je i nekoliko odlazaka dugogodišnjih kvalitetnih djelatnika. Sve to dugoročno dovodi do smanjenja kvalitete usluge građanima, ali i funkcioniranja grada.

Nedugo nakon uručenja zahtjeva, Poslodavac je sazvao sastanak sa svim djelatnicima gradske uprave gdje je, između ostalog i zbog bojazni poradi ukidanja prireza, obrazložena trenutna nemogućnost povećanja plaća uz razumijevanje da su plaće zbilja niske, no najavljeno je da bi se povećanje moglo dogoditi u 2026. godini.

Početkom nove godine, a slijedom činjenice da ukidanje prireza nije imalo očekivani negativni učinak, Sindikat ponovno pokreće pregovore o povećanju plaća. U travnju 2024.
godine Poslodavac ponovno saziva sastanak sa svim zaposlenim u Gradu Makarskoj i najavljuje povećanje plaća, a nedugo nakon i osigurava sredstva u proračunu, što je Sindikalna podružnica i pozdravila, navodi se u odgovoru na novinarski upit.

U svibnju 2024. godine Poslodavac sindikatu uručuje prijedlog dodatku Kolektivnom ugovoru u kojem se definira povećanje osnovice plaće u iznosu od 15 posto, ali uz uvjet prihvaćanja nekih drugih uvjeta Kolektivnog ugovora.

– Iako smo s većinom točki uglavnom bili suglasni ili smo pronašli „srednji put“, prihvaćanje određenih stavki negativno bi utjecalo na stečena radnička prava i primarno na najranjiviju kategoriju pa je većinom članova Sindikata takav prijedlog odbijen, a samim time je i
odbijeno povećanje plaća. Konkretno, riječ je o smanjenju naknade plaće u slučaju korištenja bolovanja do 42 dana na 70 postou odnosu na dosadašnjih 95 posto.

Naime, smatramo da je ta naknada jedna vrsta osiguranja jer su plaće svakako niske; djelatnici, kao i svi danas, imaju brojne kredite i jedna hipotetska situacija u kojoj netko ima prijelom ili neko drugo ozbiljnije stanje, može negativno utjecati na sposobnost otplate kredita, školovanja djeteta ili redovnog funkcioniranja kućanstva. Smatramo važnim napomenuti da smo bili spremni pristati i na postotak od 85 posto.

Svjesni smo da je pregovaranje opsežan i težak posao, no obzirom da držimo da nam je u
obostranom interesu donijeti kvalitetan Dodatak Kolektivnom ugovoru te smo sigurni da će
Poslodavac ispuniti svoje javno obećanje o povećanju plaća, dostavili smo nove prijedloge i pozvali smo na nastavak pregovora te očekujemo skori poziv na sastanak, stoji u dopisu Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, Sindikalne podružnice Grada Makarska.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

- Oglas -