Ponedjeljak, 15 travnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOGRADSKI "PARLAMENT" Kako je pročelnik Lovreta demonstrirao čemu služi aktualni sat

GRADSKI “PARLAMENT” Kako je pročelnik Lovreta demonstrirao čemu služi aktualni sat

Ako ste slušali aktualni sat makarskog Gradskog vijeća, mogli ste zaključiti kako naš grad ne more problemi poput srednje škole, laboratorija koji sada već godinama “vegetira” ili stanja u prometu koje će vrlo skoro biti vidljivo kada krenu gužve. Bilo je, istina, i konkretnih i korisnih pitanja, no veći dio “aktualca” obilježio je politikantski narativ na momente nalik na ćakulu s kakve marende.

Tako se raspravljalo o ručku s Jasminom Bajićem, direktorom Croatia Airilinesa, zašto gradonačelnik Zoran Paunović nije prihvatio Bajićev poziv, je li mu smetalo to što je na ručku bio i bivši predsjednik makarskog HDZ-a Marko Ožić Bebek, tko je bolji prijatelj s Bajićem, Bebek ili Paunović i gdje se ručalo.

Dalo se čuti i o usporedbi Jadrana Puharića, novog direktora TZ-a, s prethodnicom Hloverkom Novak Srzić, pa je HDZ-ov Joško Lelas kazao kako su reference i argumenti za izbor oboje kandidata slične, na što je Paunović odvratio kako Puharić i Novak Srzić ne mogu stati u istu rečenicu. Na komentar Lelasa kako nema razlike između ovih dvoje, gradonačelnik se prisjetio kako Hloverka nije snimila film, dok se iz “publike” dalo čuti i ime poznate hrvatske pjevačice koja je nekoga, valjda, asocirala na filmsku umjetnost.

Kako smo naveli, bilo je i nešto aktualnih i konstruktivnih pitanja, no utopila su se u intenzitetu izrečenog prepucavanja.

Živahni verbalni dueli su se međutim odvijali manje više na liniji HDZ – predstavnici vlasti. Za razliku od poteštata, vladajući su vijećnici ostali “kuco”.

Naime, nitko od vijećnica i vijećnika iz vladajuće stranke nije imao nijedno jedino pitanje, pa taman i šlagvort u reklamu rada gradske vlasti, a pitanja nije imao ni koalicijski partner Stjepan Zelić. Čak ni najbenignija pitanja nisu se dala čuti, poput “kad ćete saditi stabla” ili ona najneutralnija poput “kako ste se pripremili za sezonu”.

Aktualni sat međutim, to bi trebalo biti poznato, ne postoji zbog vijećnika niti je to platforma za jačanje njihovih stranaka ili osobnog političkog imidža kroz nadmudrivanje; on je, barem teoretski, prilika da javnost čuje odgovore vladajućih na aktualna pitanja. A vladajući ili nemaju dovoljno koncentracije, ili svjesno zaobilaze dijelove nekih pitanja, ili uistinu ne znaju odgovore, a ne žele to priznati. Ili sve pomalo.

Tako umjesto da odgovori na pitanje u kojoj je fazi projekt deniveliranog raskrižja na Voliciji, Paunović poziva Marka Raosa da nagovori svojeg nećaka, premijera Andreja Plenkovića, da ubrza projekt. Zaobilazi odgovoriti na Raosovo pitanje o nelegalnoj gradnji od strane Valamara, a ni vijećnica Ivana Miočević Franić nije dobila odgovor na pitanje o uklanjanju nasipa s arheološkog nalazišta na Sv.Petru.

Kolegu Petra Kelvišera zanimalo je hoće li se uključiti u raspravu kod sljedećih izmjena županijskog prostornog plana te tražiti brisanje UPU-a Platno. No Paunović je i na to pitanje odgovorio uopćeno, poručivši kako se ne trebaju bojati da će se na Platnu išta raditi, kao da su vijećnici članovi religijske sekte, pa im umjesto “da” ili “ne” treba ponuditi osobno uvjeravanje ili jamstvo.

Ukratko, mada rado predbacuju drugima kako nisu primjereni ili na razini komunikacije, zapravo ni gradonačelnik ni zamjenica nisu baš skloni jednoznačnim i konkretnim odgovorima.

Zbog svega navedenog, nije čudno da su u vijećnici gotovo zapljeskali Matku Lovreti, privremenom pročelniku Upravnog odjela za razvoj grada, nakon što je u dva, tri navrata sažeto i koncizno dopunio odgovore iz njegova djelokruga. Nakon Lovretinih odgovora nije bilo naknadnih pitanja svima koji su pažljivo slušali, a na to u vijećnici očito baš nisu navikli, o čemu je svjedočilo i neskriveno oduševljenje gradskih “zastupnika”.

Ivona Ćirak /foto O.Franić

 

 

- Oglas -