Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023
NaslovnicaMAKARSKAGradonačelnik Paunović: Zgrada srednje škole je u očajnom stanju. Ali više zabrinjava...

Gradonačelnik Paunović: Zgrada srednje škole je u očajnom stanju. Ali više zabrinjava software: škola je loša kadrovski i s programima

– Najgora situacija u gradu je u zdravstvu i srednjem školstvu, a time upravlja Županija, rekao je gradonačelnik Zoran Paunović govoreći o problemima u Domu zdravlja, i podsjetivši na nesretnu Srednju školu koja nikako doživjeti svoju obnovu.

Priča o srednjoj školi je rak rana grada; već preko 20 godina lome se koplja oko njezina uređenja. Još početkom 200-tih ondašnji ravnatelj Slavko Gudelj govorio je u medijima kako je makarska škola jedna od najzapuštenijih u županiji.

No svejedno, pomaka nema, zgrada i dalje prokišnjava, interijer je u očajnom stanju, a problem je Županiji predstavljala čak i nabavka zavjesa. Ničija zemlja, ukratko.

Gradonačelnik je prošli put u javnosti govorio kako je u stalnim kontaktima s pročelnikom za školstvom Tomislavom Đonlićem, no da su i njima u Županiji ruke vezane. Sad više ne tvrdi tako. Sad veli kako ih očito nije briga.

– Oni svakom prilikom kažu kako računaju na Makarsku i kako će se raditi na obnovi škole. Međutim, na kraju se ništa od toga ne događa. Istina je da se ne može ništa raditi odnosno ne možemo povlačiti novce dok se ne riješi imovinsko pravne odnose. Mogla bi se odcijepiti parcela škole, ali tu bismo riskirali povrat zemljišta vlasnicima i zato je bolje ne ići na tu opciju, kaže Paunović.

Na naše pitanje zašto toliko traje rješavanje imovinsko-pravnih odnosa odvratio je kako to vodi Županija te kako ni on sam ne zna.

Nešto je drugačija priča bila prije sedam mjeseci. Tad je gradonačelnik najavljivao kako će se kroz dva mjeseca steći uvjeti za financiranje.

– Uzeo sam sebi za zadatak da se uhvatim toga i angažirao sam agenciju MARA da se pozabavi time. 90 posto imovinsko-pravnih problema je riješeno, a riješit ćemo i ostalo, optimistično je najavljivao gradonačelnik u prosincu prošle godine.

Optimistično je i pompozno za Dan grada lani govorio i dožupan Ante Šošić. Najavio je energetsku obnovu i rekonstrukciju srednje škole. Za tri mjeseca povodom Dana grada možda se opet okupi sličan skup i po svoj prilici čut ćemo slične govore.

No pomaka, kako vidimo, i dalje nema.

Tomislav Đonlić, pročelnik Odjela za obrazovanje i školstvo nije nam se javio na pozive niti odgovorio na poruke, a više sreće nismo bili ni lani kad smo pokušavali doznati planove Županije. No doznali smo tada da je 2020. godine izrađen projekt za energetsku obnovu, no već dvije godine kupi prašinu u nekoj ladici.

Da Županija ima novca, primjerice, nekih 13 milijuna kuna, onda bi se obnova mogla odraditi i bez fondova. Ali Županija nije dala ni za zavjese, pa je jasno kako se mora čekati rasplet sa sporom oko zemljišta.

Po gradonačelniku, međutim, obnova škole nije jedini problem, pa čak niti glavni problem.

– Iako je škola u očajnom stanju, ipak je taj problem sekundaran. Najveći problem je software. Škola je loša u kadrovskom smislu i u smislu programa srednjoškolskog obrazovanja, kazao je gradonačelnik.

Smetaju mu uvijek isti programi i nepromišljanje o prilagođavanju potrebama tržišta. Drži da bi trebalo razmišljati o IT programima.

– Mislim da se programi uopće nisu mijenjali, o tome treba razmišljati, za kraj će Paunović ponavljajući kako je Županija totalno nemarna u brizi za srednje školstvo.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -