Utorak, 16 travnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOGradonačelnik Paunović u Županiji: Upravljanje sportskom lukom moglo bi preuzeti sportsko društvo...

Gradonačelnik Paunović u Županiji: Upravljanje sportskom lukom moglo bi preuzeti sportsko društvo koje zna održavati red na pomorskom dobru

Koncem osmog mjeseca, točnije, 29.kolovoza, sastalo se Stručno tijelo za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru te donijelo odluku o poništenju davanja koncesije na pomorskom dobru hotela Dalmacija, o čemu smo danas već pisali. Radi se o koncesiji za privezište i plažu koja bi uvelike promijenila sadržaje i vizure ovog kupališta.

Razlog poništenju je, podsjetimo, pogreška: Grad Makarska je u veljači prošle godine dao pogrešnu lokacijsku informaciju navodeći kako se radi o privezištu. Međutim, nakon medijskih napisa Županija je od Grada Makarska tražila provjeru. I propust je utvrđen tek nakon “vanjskog” upozorenja – zapravo se, kako je naknadno zaključio Grad, radi o sportskoj luci. Suma sumarum, da nije bilo upita medija, ni Županija ni Grad ni ostala javnopravna tijela ne bi znali za grešku, ili preciznije, nezakonitost koncesije.

Nakon što je na vidjelo izašao za hotelsku kuću neslavni epilog ove priče o Valamarovom mega-projektu, zbog čega je tvrtka očito ostala kratkih rukava, te nakon što smo objavili (poznatu) pozadinu odluke, došli smo u posjed zapisnika Stručnog tijela kojemu je Domagoj Lažeta predsjednik, a skupa s njim odlučuju Ivica Čikotić, Drago Banić, Maja Krčun, Matea Dorčić, Ivan Šarić i makarski gradonačelnik Zoran Paunović.

Zapisnik nešto jasnije dočarava sliku iz koje je vidljivo kako se tek tijekom postupka doznale nove činjenice. Ono što je pomalo frapantno, a dade se jasno iščitati iz zapisnika, jest iznošenje stava gradonačelnika Paunovića koji je otvoreno zauzeo stav o tomu kome bi koncesija na Dalmaciji najbolje “pristajala”.

Naime, na upit pomorskog inspektora Čikotića koji je pravni temelj za poništenje koncesije te kakvo je stanje na terenu, Paunović odvraća kako imaju aktivno sportsko društvo koje bi moglo preuzeti upravljanje sportskom lukom putem koncesije.

– Radi se o društvu koje je preuzela mlada uprava koja može biti primjer svim ostalima kako se dobro ponašati i održavati red na pomorskom dobru, citiraju se u zapisniku gradonačelnikove riječi.

S obzirom da se lučica ne daje u koncesiju izravno nego temeljem natječaja, prilično je sporna činjenica da je Paunović otvoreno u Županiji favorizirao sportsko društvo, inače PŠRD Arbun, kojemu je na čelu Paunovićev stranački drug i bliski suradnik. Na natječaj se može javiti tko hoće i u startu svi moraju imati jednake mogućnosti, dakako ako ispune uvjete natječaja; sve drugo je pogodovanje.

Inače, iz zapisnika se da zaključiti kako je bilo nešto nedoumica oko definicije privezišta u naravi i prostornom planu. Posebno se na to osvrnuo Čikotić kojega je zanimalo kako lučica može biti privezište u naravi, a sportska lučica u Prostornom planu, sugerirajući izmjenu plana.

Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo ustrajala je pak u tome da se treba držati činjenice da Prostorni plan propisuje lučicu i da samim time nema mogućnosti za dati koncesiju za privezište.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

- Oglas -