Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAGrađanima predstavljen prvi program bespovratnih potpora za fotonaponske elektrane na obiteljskim kućama

Građanima predstavljen prvi program bespovratnih potpora za fotonaponske elektrane na obiteljskim kućama

U sklopu kampanje ,,Zeleni prekidač – prebaci na održivost” danas je u hotelu Biokovo, u organizaciji Grada Makarske i Makarske razvojne agencije MARA, održana prezentacija ,,Programa poticanja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na području Grada Makarske za 2023. godinu“, (fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju).

Program je predstavljen nešto manje od mjesec dana uoči objave javnog poziva kako bi zainteresirani građani na vrijeme bili upoznati sa dokumentacijom koju trebaju prikupiti te uvjetima javnog poziva.

-Prije nekoliko mjeseci predstavili smo potpore u staroj gradskoj jezgri u sklopu projekta Lokale u kale, a danas predstavljamo potpore za fotonaponske elektrane za građane za koje smo proračunom za ovu godinu predvidjeli milijun kuna. Naša vizija Makarske počiva na 4 stupa: zelena, održiva, digitalna i transparentna. Nije bez razloga da su zelena i održiva na 1. i 2. mjestu, a upravo Zeleni prekidač – prebaci na održivost objedinit će sve projekte vezane za zelenu i održivu Makarsku.

– Makarska je godinama išla krivim smjerom, razmišljalo se kratkoročno, bez strategije što više nije slučaj. Mi smo donijeli SECAP, akcijski plan koji ima 44 mjere, 20 za smanjenje stakleničkih plinova i 24 za prilagodbu klimatskim promjenama, prošli tjedan smo organizirali prvi energetski forum u našem gradu gdje smo imali priliku čuti primjere dobre prakse iz drugih gradova a već danas omogućujemo građanima sufinanciranje fotonaponskih elektrana. Za Makarsku smo postavili visokoambiciozne ciljeve , želimo postići što veću energetsku neovisnost do 2030, 55% smanjenja u odnosu na referentnu godinu, a ja bih želio da taj cilj ostarimo do 2028., dvije godine ranije, istaknuo je gradonačelnik Zoran Paunović.

Lidija Vukadin Vranješ, ravnateljica Makarske razvojne agencije MARA naglasila je da je ovo prvi put da uz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Županiju Splitsko-dalmatinsku građani poticaje mogu dobiti i od Grada Makarske. MARA već ima iskustva sa projektima iz resora energetike a građanima će i dalje stajati na raspolaganju za svu pomoć oko apliciranja, najavila je Vukadin Vranješ ukratko upoznavši građane sa najvažnijim uvjetima.

-Iza nas je 61 projekt ukupne vrijednosti 25 milijuna kuna te 40 projekata vezanih za obiteljske kuće. Dakle, iskustva imamo i stojimo svima vama na raspolaganju za pomoću pripremi prijave. Napravili smo javni poziv koji je jednostavniji od ostalih koje ste imali prilike vidjeti, a ono što je vrlo važno, ostvareno sufinanciranje na natječaju Fonda ili Županije ne sprječava vas da se prijavite na poziv Grada, istaknula Vukadin Vranješ objasnivši ključne uvjete za prijavu.

– Ono što je također važno jest da akt o gradnji bez kojeg ne možete aplicirati na ovaj natječaj mora biti pravomoćan, korisnici mogu biti vlasnici ili suvlasnici ali najmanje 30 dana prije prijave na javni poziv moraju biti prijavljeni na adresu objekta koji je predmet prijave. Maksimalni iznos potpore je do 5.000 eura odnosno 400 eura po kWh, a nadoknadu sredstava od Grada možete dobiti za račune koji su nastali i koji su podmireni u ovoj godini, točnije do 1. prosinca jer se sredstva moraju iskoristiti u 2023. godini, naglasila, među ostalim Vukadin Vranješ, dodavši kako Makarska razvojna agencija MARA, u uredu na adresi Trg Hrpina 1, stoji na raspolaganju svim građanima za dodatna pojašnjenja i pomoć u pripremi prijave.
MD/ foto Grad Makarska

- Oglas -