Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaRIVIJERAGradacGradac dobiva vidikovac Vrisje, svih pola milijuna kuna financirano iz EU fondova

Gradac dobiva vidikovac Vrisje, svih pola milijuna kuna financirano iz EU fondova

Općina Gradac dobiva vidikovac Vrisje iznad mjesta vrijedan skoro pola milijuna kuna, a financira se iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske od 2014.-2020., bez opterećenja na općinski budžet.  Nositelj je Hrvatsko planinarsko društvo „Adrion“ Gradac u suradnji s Općinom Gradac.
-Cilj projekta je revalorizacija postojeće planinske staze i vidikovca, a u svrhu širenja i
ostvarivanja raznolikosti turističke ponude naselja Gradac koja će omogućiti dostupnost
rekreacijske, turističke i zdravstvene funkcije šuma te edukaciju stanovništva o šumi i
važnosti očuvanja šuma. Pri uređenju staze, točnije njene dužine od cca dva km, postavit će se edukacijske i informativne ploče te smjerokazi, otkriva Marija Ujdur, viši stručni suradnik za pripremu i provedbu projekata.
Projektom će se urediti dva vidikovca, „mali“ vidikovac koji se nalazi otprilike 60 metara zračne linije ispod „glavnog“ vidikovca „Vrisje“. Njegova površina je 5×4 metra.

Uređenje platoa uključuje postavljanje kante za otpad, informativne i edukacijske ploče te klupa. Uređenje uključuje izravnavanje terena, bez betoniranja, te izgradnje zida koji će se graditi od zatečenog okolnog kamena i povezat će se na način da zid izvana izgleda kao suhozid. Ukupna planirana duljina zida iznosi cca 14 metara.
Nalazi se na krajnjoj točki postojeće staze na oko 340 metara nadmorske visine.

-Položaj vidikovca omogućuje jedinstveni vizualni doživljaj naselja Gradac i planine Biokovo uključujući i vrhove iznad Gradca. Na drugu stranu pruža se atraktivan pogled prema dalmatinskim otocima (Hvar, Korčula) te poluotoku Pelješcu, doznajemo od Ujdur.
Ivona Ćirak /foto Općina Gradac

- Oglas -