Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAGrad se žali na Županiju i apelira na Ministarstvo da nađu novac...

Grad se žali na Županiju i apelira na Ministarstvo da nađu novac za obnovu srednje škole

Iako smo još koncem prošle godine objavili vijest da Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića nije prošla na posljednjem natječaju za energetsku obnovu, a proteklog smo tjedna objavili i detaljne informacije o statusu prijave od Splitsko-dalmatinske županije, na situaciju s derutnim objektom odlučio se sad osvrnuti i Grad Makarska.

Podsjetimo, iz Županije nam je tad poslan  odgovor Fonda za zaštitu okoliša u kojem se navodi kako prijava ispunjava uvjete, no očito nije dobio dovoljan broj bodova da se makarska srednjoškolska ustanova nađe među 30 “odabranih” pa će čekati novi krug dodjele sredstava. Svoju stranu priče Grad Makarska je ispričao priopćenjem u kojem se žali na Županiju te apelira na Ministarstvo da se sjeti zaboravljene makarske škole kad se budu ponovno dijelili šoldi. Nade da će makarska srednja škola na koncu ipak proći ima, a priopćenjem poslanim medijima gradonačelnik se očito nada da bi mogao pogurati ovu “neverending story”.

Evo što su sve odlučili navesti:

– Natječajnu dokumentaciju za obnovu srednje škole, na vlastito inzistiranje, pripremala je SDŽ unatoč tome što se Grad službenim dopisom ponudio da to odradi MARA.

Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića nije se našla na listi 30 škola kojima će Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dodijeliti bespovratna sredstva za energetsku obnovu. Istovremeno, Osnovna škola Stjepana Ivičevića „povukla“ je 1,4 milijuna eura bespovratnih sredstava za istu namjenu te po istom natječaju, zbog kvalitetno pripremljenog projekta kojeg je Grad povjerio Makarskoj razvojnoj agenciji.

Projekt za obnovu srednje škole, na vlastito inzistiranje, pripremala je Splitsko-dalmatinska županija, unatoč činjenici da se Grad Makarska službenim dopisom ponudio vlastitim kapacitetima izraditi prijavu, stoji u objavi.

Dalje se navodi izjava gradonačelnika Zorana Paunovića.

– Odmah nakon objave natječaja, u ožujku 2023. godine, kontaktirali smo Županiju te ponudili da Grad i MARA pripreme natječajnu dokumentaciju, vjerujući kako smo najbolje kapacitirani za pripremu projekata koji se tiču Makarske, što smo uostalom dokazali dobivši sredstva za obnovu osnovne škole. Međutim, resorni županijski pročelnik Đonlić nije se složio, želeći pobrati zasluge sebi i svojoj instituciji. Očito su pripremili neadekvatnu natječajnu dokumentaciju i kao rezultat imamo situaciju da, zbog nesposobnosti Županije, škola ni ove godine neće dočekati obnovu, rekao je gradonačelnik Paunović.

Navodi kako se radi o objektu u nadležnosti Županije kojem je nasušno potrebna obnova, jer nije gotovo ništa ulagano 30 godina. Iz Ministarstva graditeljstva najavljena su i dodatna sredstva za ovu namjenu, a to bi, nadaju se u Gradu, mogla biti prilika i za makarsku srednju školu.

– Apeliramo na Ministarstvo da alokacijom sredstava pronađe način da i Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića „pređe preko crte“ te dobije potrebna sredstva. Jednako tako, nadamo se kako će Županija, na čelu sa županom Bobanom, ubuduće raditi u najboljem interesu građana, a ne vlastitog imidža uoči narednih izbora, zaključio je gradonačelnik.

Hoće li se i ovog puta zaobići makarska škola ili će se ipak naći novca (i volje), vidjet ćemo. Pozitivno je da barem Grad Makarska ne diže ruke od srednje škole čiji je osnivač Županija, a nadamo se da će ovaj istup gradske vlasti polučiti bolje rezultate od prepucavanja s predstavnicima Županije kojima se preklani nije svidio narativ makarskog gradonačelnika pa smo umjesto reakcije samo dobili – dišpet.

Resorni pročelnik Đonlić tad je, podsjetimo, rekao kako Paunović ne čini ništa osim što baca blato, a vezano za obnovu škole za naš je portal izjavio je kako će, ukoliko projekt ne prođe na natječajima, sami financirati obnovu srednje škole. Ta izjava, u srpnju 2022. godine, ujedno je i bila posljednja izjava županijskog pročelnika zaduženog za škole u županiji, među kojima se nalazi i makarska uspavana ljepotica, odavno oronula i posivjela. No arhitektonska vrijednost ove srednje škole i dalje leži ispod desetljeća neodržavanja i nebrige.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -