Utorak, 16 travnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOGrad "renta" svoje prostore: cijene po kvadratu od 20 do skoro 30...

Grad “renta” svoje prostore: cijene po kvadratu od 20 do skoro 30 eura po kvadratu, uvjeti detaljno propisani

Grad Makarska rapisao je natječaj za zakup poslovnih prostora, a radi se o ukupno 14 poslovnih prostora na Kačićevom trgu, gradskoj rivi, u Kalalargi, te Hrpini. Među vrlo detaljno propisanim uvjetima navodi se i obveza poslovanja kroz najmanje osam mjeseci, dok je za neke minimum cijelih 12 mjeseci.

Grad Makarska u uvjetima natječaja tako definira djelatnosti i artikle koje bi poduzetnik trebao nuditi, pa se recimo u Dalmatinskoj ulici, na 60-ak kvadrata, u zakup daje prostor za široku ponudu vina, te craft piva i gina, te kave najviše kvalitete. Od hrane se traži izrada kiselog tijesta s ručno rađenim narescima i namazima. Poduzetnik se obvezuje na barem četiri tematske večeri godišnje te barem dvije radionice slikarstva i izložbe lokalnih umjetnika. Čak u dva objekta, ovome i drugom na Kačiću, propisano je isključivo kiselo tijesto kao način spravljanja pekarskih proizvoda.

Svi ovi uvjeti su u skladu s politikom vraćanja života u staru gradsku jezgru, te ponudu autohtonih proizvoda koju Grad stimulira potporama za koje za sada nije objavljen natječaj, što je načelno pozitivna priča. Međutim, cijena po kvadratu je vrlo “komercijalna” i iznosi oko 21 euro s PDV-om po metru četvornom, a poduzetnici su obvezni raditi kroz osam mjeseci.

Izračunali smo i cijenu kvadrata na Kačićevom trgu, za ugostiteljsku djelatnost, i ona iznosi i do 29 eura s PDV-om u prostoru na kućnom broju 21. Kvadrat u bivšem “Mliječnom”, odnosno iznad “Baste” plaća se 23 eura, a ukupno broji 225 metara četvornih, a namjenjuje se za restorane osim za fast food, pečenjarnicu i zalogajnicu.

Za usporedbu smo uzeli i Hrpinu gdje se u zakup daje prostor od cca 43 kvadrata, a kvadrat se cijeni od 22 eura naviše. U obzir dolazi priprema jednostavnih obroka poput kroasana, sendviča i slično. Dozvoljena su samo bezalkoholna pića.

Kvadrat trgovine na Kačiću cijeni se pak 21 euro s PDV-om.

Od drugih prostora daje se jedan za prodaju kozmetičkih i toaletnih proizvoda, potom jedan concept store, jedan za ručno rađeni tradicijski nakit i filigranski nakit, zatim za umjetničke rukotvorine, za tzv.specialty kave i prirodne sokove, agenciju, fotokopiranje, ručno rađeni sladoled i slastice, te za prodaju brendirane odjeće.

Inače, na dnu natječaja navodi se i da može doći do povećanja zakupnine tijekom trajanja zakupa, ako inflacija bude veća od 10 posto, i to po gradonačelnikovoj odluci.

Također, Grad ne osigurava minimalno tehničke uvjete koje mora osigurati zakupac.
Ivona Ćirak/ foto O.F.

- Oglas -