Petak, 14 lipnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOGrad od siječnja isplatio 12.800 eura agenciji za odnose s javnošću. Evo...

Grad od siječnja isplatio 12.800 eura agenciji za odnose s javnošću. Evo što se s javnošću radilo, a što nije

Prije 11 dana od Grada Makarska zatražili smo uvid u projektnu dokumentaciju za urbani park Peškera zajedno s troškovnicima, te idejno rješenje projekta garaža kao i idejno rješenje za ugostiteljsko-turističke objekte. Odgovor nismo dobili.

Datuma 28. travnja na istu smo adresu poslali upit za zahtjevom u kojem tražimo uvid u projekt uređenja šetnice prema Krvavici. Pitali smo i kolika je ukupna vrijednost projekta, koliki dio projekta pokrivaju bespovratna sredstva odobrena u natječaju, te kad je planiran završetak. Nismo dobili odgovor, ali Grad Makarska je dobio upozorenje od povjerenika za informiranje s datumom 16. svibnja. Kako navode, člankom 5. točkom 3. Zakona propisano je da je informacija svaki podatak koji posjeduje tijelo javne vlasti u obliku dokumenta, zapisa, dosjea, registra, neovisno o načinu na koji je prikazan, koji je tijelo izradilo samo ili u suradnji s drugim tijelima ili dobilo od druge osobe, a nastao je u okviru djelokruga ili u vezi s organizacijom i radom tijela javne vlasti. Slijedom navedenog, navedene informacije u smislu Zakona predstavljaju dokumenti i zapisi koje tijelo javne vlasti posjeduje, a u kojima se nalaze podaci koje podnositelj traži. 

Dalje ističu kako je tijelo javne vlasti dužno riješiti zahtjev u roku od 15 dana od dana podnošenja, a taj se rok u iznimnim uvjetima može produžiti za dodatnih 15 dana. U svakom slučaju, savjetnik povjerenice Marko Kovačić od Grada je tražio postupanje i očitovanje o postupanju u roku od osam dana.

S druge strane, Grad Makarska plaća tvrtku VAJT d.o.o. upravo za savjetovanje oko odnosa s javnošću. Do sada su ih platili 12.800 eura, a novac ide iz proračuna, točnije, stavke za troškove plaća i materijalnih troškova uprave.

Za što ih je točno Grad angažirao, navodi se u odgovoru koji smo od njih dobili u prosincu, kad smo uočili isplate ovoj splitskoj agenciji.

– Pred nama je komunikacija važnih politika za građane, od izmjena Prostornog plana, preko brojnih javnih radova i participativnog budžetiranja do odvajanja otpada.

Svi ti projekti i politike predstavljaju dobre promjene za Makarsku, ali kako bi se provele uspješno, nužno je kvalitetno komunicirati s građanima. Nadamo se kako će angažmanom vanjskih suradnika naš rad biti još transparentniji i dostupniji građanima te da ćemo, u komunikaciji, slijediti prakse uspješnih europskih gradova, poručili su tad iz Grada.

Zanimali smo se tada i za potpisani ugovor.

– Ugovor na koji se referirate u upitu jest na razini jedne bruto plaće profesionalca u odnosima s javnošću, a nemamo nikakve obaveze, niti će netko ostati trajno zaposlen, jer u svakom trenutku možemo raskinuti ugovor ako ne budemo zadovoljni.

Ljudi spomenute struke i potrebnih znanja nema na tržištu, odnosno rade za puno više plaće od onih koje mi možemo ponuditi, tako da smo smatrali kako je ovo najbolje rješenje za Grad, naveli su tada se u odgovoru.

Je li ih agencija savjetovala da ne otkrivaju javne informacije, ne vjerujemo, ali što se tiče komunikacije na društvenim mrežama, možemo se podsjetiti koje su važne politike za građane u zadnje vrijeme komunicirane od strane gradske vlasti. Danas su tako građani dobili informaciju da je Makarski komunalac čistio gradski centar. Gradonačelnik i zamjenica su, o čemu je također javnost informirana na Facebooku, prije koji dan dijelili sjeme kamomile, nevena i mješavine livadnog cvijeća jer se Grad priključio pokretu “Svibanj bez košnje”. Najavili su koncertnu monodramu Nere Stipičević. Pohvalili su se uspjehom klape Muccurum koja, inače, svoje probe održava u prostoru Merkura 5 koji već godinama čeka adaptaciju kako bi sličio na kakav-takav objekt.

Bile su tu fotografije s Autentica food&wine festivala na kojima smo vidjeli i gradske čelnike, a prošli tjedan Grad Makarska nas je informirao o susretu s drugašićima u gradskoj vijećnici. Ipak, u moru svakojakih vijesti i foto reportaža našla se i pokoja klasična komunalna, o dogradnji Osnovne škole oca Petra Perice, ili pak najava o postavljanju LED markera na pješačkim prijelazima.

Uglavnom, na godišnjoj razini Grad Makarska će savjetovanje s javnošću platiti 30 tisuća eura, osim ukoliko ne budu zadovoljni uslugom.

Ivona Ćirak /foto:M.D.

- Oglas -