Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOGrad Makarska spreman preuzeti svih 25 posto od cijene, o Prometu ovisi...

Grad Makarska spreman preuzeti svih 25 posto od cijene, o Prometu ovisi hoće li karta biti potpuno besplatna

Grad Makarska spreman je sufinancirati 25 posto mjesečne karte propisane Vladinom odlukom, objavio je danas na svojoj stranici gradonačelnik Zoran Paunović.

Što to znači i hoće li djeca morati plaćati pokaz? Ako budu plaćali, koliko će plaćati i hoće li osim Vlade u tom trošku sudjelovati i prijevoznik, znat će se nakon sutrašnjeg sastanka između gradonačelnika i prijevoznika. No iz Grada poručuju kako bi u konačnici trebala biti besplatna.

Naime, valja pojasniti da Država plaća 75 posto, a ostalih 25 posto do sada su dijelili jedinica lokalne samouprave i prijevoznik pola-pola. No kasnijim je ugovorom to izmijenjeno na način da je Grad snosio 15 posto, a Promet 10 posto. Promet je imao mogućnost mijenjanja cijene i to se i dogodilo, a porast cijene zajedno su pokrivali Grad i prijevoznik. S obzirom da će Grad namiriti iznos do 25 posto, ono što ostaje jest razlika između propisane cijene od strane države i cijene koju je odredila firma Promet.

Podsjetimo, inače, od ponedjeljka traju problemi vezani za putovanje srednjoškolaca koji pohađaju nastavu u Omišu ili Splitu, a kojima je do sada mjesečni pokaz bio potpuno besplatan. Nakon što Grad Makarska nije produžio ugovor s Prometom d.o.o., tvrdeći da su cijene porasle i da se prijevoznik ne drži propisanih cijena, učenici su, nakon prvog besplatnog tjedna u ovom polugodištu, morali sami plaćati kartu. Neki su čak izbačeni u Brelima iz autobusa jer nisu imali kartu, odnosno jer se navodno pojavila kontrola.

Iz Grada Makarska poručuju kako je Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2022./2023 donijela Vlada Republike Hrvatske prije početka školske godine i u njoj su definirane standardne cijene od kojih država sufinancira 75 posto.

– Žao mi je jer su naši vrijedni srednjoškolci u središtu ovog problema, ali radi se podmukloj zloupotrebi te se nadam da će razum prevladati i da će prijevoznik prihvatiti našu ponudu te preuzeti na sebe dio povećanog troška ukoliko ga ima.

Firma Promet d.o.o. u 2021. prijavljuje prihode koji su veći od 2.8 milijuna eura, čime bilježi rast dobiti od 150 %!

Nevjerojatno je da je Promet d.o.o. samoinicijativno cijene povećao i očekivao od Grada da bespogovorno nastavi plaćati takve nerazumne iznose kako bi se njihova blagajna neometano punila na teret građana Makarske, očitovao se o ovom problemu gradonačelnik na svojoj i gradskoj Fb stranici.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -