Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAGrad Makarska predstavio platformu Otvoreni grad: "Ne stajemo na ovome, digitalizacija ide...

Grad Makarska predstavio platformu Otvoreni grad: “Ne stajemo na ovome, digitalizacija ide dalje”

Danas je u gradskoj vijećnici predstavljena web platforma Otvoreni grad koja je dostupna na stranici Grada i putem koje građani mogu pratiti sve isplate grada pravnim i fizičkim osobama. Za sada su u sklopu platforme implementirana tri modula – i-transparentnost, Financijske kartice i Digitalni obrasci.

– Ovim se pridružujemo gradovima koji su maksimalno transparentni i koja daje uvid u trošenje javnog novca. S obzirom da se radi o javnom novcu, na njoj se mogu vidjeti i sve bruto plaće gradskih djelatnika. Za ovo smo imali godinu, godinu i pol dana pripreme, a u narednih šest mjeseci će zaživjeti dosta digitalnih obrazaca. Ne stajemo na ovome, sva će komunikacija s gradskom upravom biti moguća putem digitalnih obrazaca. Riječ je o procesu, kazao je danas gradonačelnik Zoran Paunović.

Na pitanje novinara hoće li se isto napraviti i u TZ-u, gradonačelnik je odvratio da hoće.

– To nam je u planu, ali Grad Makarska kao glava svima ostalima je bio prioritet. U kratkom će roku doći na tapet i TZ, pojasnio je.

Na upit koje još module namjeravaju uvesti odvratio je kako uskoro žele uvesti sustav putem kojega će građani moći dobiti lokacijsku informaciju. – Moći ćete pogledati zemljišnik, a ovaj će se sustav koristiti i u redarstvu, s tim da ga Zeleni ured već koristi. To će biti jedna lijepa “igračka” gdje će se vidjeti cijela mapa doslovno do centimetra veličine. Za primjer, tu ćete moći zumirati i vidjeti gdje je šahta i odvodnja ako vam je ta informacija potrebna zbog radova, objasnio je Paunović.

Dodao je kako su uveli keks-pay aplikaciju te aplikaciju za udruge te socijalu. Grad je dobio i sredstva za EU arhivu, a gradonačelnik je podsjetio i na video nadzor na javnim površinama s ciljem smanjivanja prekršaja i otkrivanja počinitelja kaznenih djela, no i prevencije.

Novinare je zanimalo i planira li se uvesti neki sličan modul i u poduzeća u vlasništvu Grada.

– I to je u planu, Komunalac općenito čeka velika reforma narednih 5,6 mjeseci. Očekuju ga veliki izazovi u sljedeće 3,4 godine s obzirom na to da im je dodijeljen i kružni prijevoz. U dugoročnom periodu je cilj da Komunalac dobije novi dom, jer tamo su prostorije i radni8 uvjeti jako loši. Loši su i zgradi Grada Makarska, i tu bi trebalo doći do “refresha”, ispričao je gradonačelnik.

Na pitanje misli li Komunalac seliti ili adaptirati prostorije odvratio je kako se radi o planu za – drugi mandat.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -