Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaMAKARSKAGrad Makarska podiže porez na kuće za odmor na maksimalnih 5 eura...

Grad Makarska podiže porez na kuće za odmor na maksimalnih 5 eura po metru četvornom

U rujnu se dosta pisalo o podizanju “plafona” za vikendice koji je do tada iznosio 1,99 eura po metru četvornom. Maksimum koji određuju jedinice lokalne samouprave podignut je na 5 eura, a upravo toliko predlaže Grad Makarska u Odluci o gradskim porezima koji su trenutno na javnom savjetovanju.

– Prema odredbama zakona, porez na kuće za odmor je opcijski porez što znači da jedinice lokalne samouprave svojom odlukom odlučuju uvode li porez na kuće za odmor. Uz donošenje odluke o uvođenju poreza na kuće za odmor, jedinice lokalne samouprave ovlaštene su propisati visinu poreza u granicama određenim ZLP-om, ovisno o mjestu, starosti, stanju infrastrukture te drugim okolnostima bitnim za korištenje kuće za odmor te nadležno porezno tijelo za utvrđivanje i naplatu poreza, poručila je u rujnu Porezna uprava.

Dodali su kako je za utvrđivanje obveze poreza na kuće za odmor, kao jednog od oblika poreza na imovinu, bitno je utvrditi radi li se o zgradi ili dijelu zgrade ili stanu koji se koristi povremeno ili sezonski odnosno bitno je utvrditi da predmetna nekretnina nema namjenu trajnog korištenja (za stanovanje vlasnika ili druge osobe ili u drugu trajnu svrhu korištenja). Iznajmljivanje stanova, soba i postelja putnicima i turistima, koje se pruža prema posebnom propisu, djelatnost je koju obavlja fizička osoba te po osnovi djelatnosti za ostvarene prihode od djelatnosti propisana je obveza plaćanja poreza na dohodak prema odredbama Zakona o porezu na dohodak. Ako se djelatnost iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima pruža samo u dijelu kalendarske godine, razvidno je da se takva nekretnina koristi povremeno ili sezonski te bez obzira na obavljanje djelatnosti u predmetnoj nekretnina ista podliježe obvezi plaćanja poreza na kuće za odmor.

Porez na kuće za odmor i porez na dohodak koji plaćaju iznajmljivači porezni su oblici koji se utvrđuju neovisno jedan od drugoga, jer se radi o porezima koji se utvrđuju s različitih osnova. Porez na kuće za odmor utvrđuje se po osnovi vlasništva i načina korištenja određene nekretnine, dok se porez na dohodak utvrđuje po osnovi obavljanja djelatnosti prema ostvarenim prihodima ili po drugom kriteriju.
Grad Makarska je u prijedlogu odluke koja je na savjetovanju do 7. prosinca dao obrazloženje.

– Za potrebe plaćanja poreza na kuće za odmor utvrđuje se visina poreza na kuće za odmor u godišnjem iznosu od 5 eura kn po m² i upravni odjel Grada Makarske određen
Odlukom o ustrojstvu Gradske uprave Grada Makarske kao nadležno porezno tijelo za utvrđivanje i naplatu poreza, stoji u tumačenju.

Podsjetimo da je još u lipnju Grad Makarska objavio podatke po kojima grad ima oko 10 tisuća ležaja u objektima za odmor, od kojih se mnogi komercijalno koriste. Na današnjem predstavljanju Studije turističkih nosivih kapaciteta zasigurno će o tome biti više govora.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -